#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

„Bezpečná bílkovina“ nabídne fenylketonurikům bohatší jídelníček

24.3.2010

Pro lidi s fenylketonurií znamená dieta celoživotní úsilí. Pravidla povolují jíst jen velmi málo stravy s přirozeným obsahem bílkovin a namísto toho je nutné každodenně popíjet aminokyselinové směsi, aby tělo netrpělo nedostatkem. Jakékoli odchýlení od těchto přísných pravidel znamená riziko vzniku vážných psychických a neurologických problémů.

Maminka s chlapečkem
Maminka s chlapečkem

Syrovátka je zdrojem „bezpečné bílkoviny“

V dohledné budoucnosti se možná jídelníček fenylketonuriků rozšíří o nové zajímavé možnosti. Podle týmu vědců z univerzity v americkém Wisconsinu je totiž jistá bílkovina obsažená v syrovátce (takzvaný glykomakropeptid) pro pacienty s fenylketonurií mnohem bezpečnější než ostatní bílkoviny. 

Glykomakropeptid je přirozeně velmi chudý na aminokyselinu fenylalanin, který je jinak v běžných bílkovinách naopak zastoupen velmi hojně. Pokud se navíc glykomakropeptid izoluje ze syrovátky vhodným způsobem, je možné snížit obsah fenylalaninu až na minimální hodnoty.

Nové, lepší potraviny na obzoru

Pro svůj nízký obsah fenylalaninu by se glykomakroprotein mohl v budoucnosti stát vhodným zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin pro lidi trpící fenylketonurií, pro které právě fenylalanin v potravě představuje vážné riziko. Kromě toho, že by jeho konzumace mohla nahradit dnes běžně používané aminokyselinové směsi, bylo by možné s použitím glykomakroproteinu vyrábět chutnější potraviny pro fenylketonuriky. Ty by sice měly nízký obsah fenylalaninu (jak je požadováno dietou), zároveň by však mohly obsahovat více bílkovin (což by zvýšilo jejich výživnost a výrazně zlepšilo chuť).

Chutné, a přesto bezpečné

Na wisconsinské univerzitě se revoluční bílkovinou ze syrovátky začali vědci zabývat již před několika lety. Od té doby získali na svou práci vládní grant a podařilo se jim prokázat bezpečnost glykomakroproteinu pro lidi nemocné fenylketonurií. Jejich dosavadní výsledky je rovněž vedou k přesvědčení, že s pomocí glykomakroproteinu je možné zdařile produkovat chutné nápoje i potraviny. 

V současné době již jedna americká firma pracuje na vývoji prvního komerčního výrobku s obsahem glykomakroproteinu, který by měl být první z řady produktů zpestřujících a obohacujících nízkobílkovinovou dietu. 

(vek)        

Zdroj: 

http://insciences.org/article.php?article_id=3847

http://www.pkunews.org/research/UsingGMP.htm

Doporučujeme

Čtěte více

"Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím

Od vaší svatby už sice uplynula řada let, ale vy stále nemáte děti. Když se...

"Kočičí" třídy ohrožují astmatiky

Astmatici alergičtí na kočku mají horší příznaky, pokud mají doma kočku, v porovnání...

"Letní" potraviny hrozí alergickou reakcí po celý rok

Ananas, kiwano, liči – kdo jednou ochutnal něco z nabídky exotického ovoce,...

"Opít" se lze i bez alkoholu

Pokud člověk trpí některou ze žloutenek nebo i jiným postižením jater, měl by...

"Parfémová vyrážka" aneb Z čeho to mám?

Někomu čerstvě zakoupený nábytek či plast doslova voní novotou, jinému se udělá...

"Přerostlí" mazlíčci aneb Kočičí akromegalie

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je nadprodukce růstového hormonu a z ní vyplývající...

"Textovky" pomáhají přestat kouřit

I když se rozhodnutí přestat kouřit může zprvu zdát jako neotřesitelné, obvykle...

"Těžké" a "lehké" alergeny aneb Na hmotnosti záleží

Lehké alergeny nezískaly svůj název proto, že by snad vyvolávaly jen "lehkou"...

"Zlatá" léčba revmatoidní artritidy

Řešení výše uvedené nemoci i v dnešní době naráží na mnohé komplikace. Odborníci...

„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže

Ačkoli je téměř vždy možné kožní nádory odhalit a začít léčit včas, vyžádají...

„Děti na očkování jsme sbírali i v těch nejzapadlejších vesnicích“

Rozhovor s českou zdravotní sestrou bojující (nejen) proti choleře v Jižním...

„Drátkem“ na křečové žíly

Možností, jak se zbavit křečových žil, je celá řada. Jednou z těch, které vám...

„Jsme roztroušeni po celém světě,“ vzkazují nemocní s roztroušenou sklerózou a zvou na každoroční maraton

Letos již popáté proběhne osvětová akce s názvem MaRS – Maraton s roztroušenou...

„Klokaní krém“ léčí rakovinu kůže

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou...

„Kousnutí” infikovaným klíštětem může skončit i špatně

Klíšťová encefalitida − virové infekční onemocnění, které se přenáší slinami infikovaného...

„Lehká“ solária i cigarety škodí stejně jako jejich klasické varianty

Přestože škodlivý vliv kouření i opalování na lidské zdraví dnes již nikdo nepopírá,...

„Přešlápnutí“ odhalí zvýšený tlak v oku

Na zdraví očí číhají různá nebezpečí. Jedním z těch závažnějších je glaukomový...

„Revma“ bolí – nejvíc trpí klouby. Na vyšetření u specialistů čekají pacienti měsíce

Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomených kostí, plicní embolie nebo...

„Slaná šestka“ aneb Potraviny, které by měly být pro kardiaka tabu

Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se...

„Školkové“ děti: opravdu musí být pořád nemocné?

Nástup do mateřské školy je velká změna nejen pro dítě, ale pro celou rodinu....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#