#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

„Revma“ bolí – nejvíc trpí klouby. Na vyšetření u specialistů čekají pacienti měsíce

1.10.2024

Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomených kostí, plicní embolie nebo infekcí. To vše v Česku každý rok hrozí přibližně 3 000 nových pacientů, kteří se od lékařů dozvědí, že trpí revmatoidní artritidou. Pacientská organizace Revma Liga ČR na chronickou nemoc upozorňuje u příležitosti Světového dne artritidy. Pro nové i zkušenější pacienty, jejich příbuzné a známé pořádá akci, jejíž motto zní: „Včasná péče – silnější obrana“. Pacienti na ní mohou probrat své potíže s lékaři mnoha specializací a zjistit tak, zda je kromě artritidy neohrožují i další choroby. Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem.

Mladá žena s revmatoidní artritidou
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

„Boj s revmatoidní artritidou není jednoduchý, a proto se pacientům snažíme usnadnit život s touto nemocí. Slouží k tomu mimo jiné osvětové dny, které pořádáme řadu let. Pacienti na nich mohou probrat své problémy s řadou specialistů,“ vysvětluje David Kříž, koordinátor a fundraiser pacientské organizace Revma Liga ČR.

Revma, jak se nemoc často nepřesně označuje, provázejí mnohdy i jiné choroby, například řídnutí kostí, lupénka nebo plicní onemocnění. Do pražského Karlína proto dorazí kromě revmatologů také osteolog, dermatolog, pneumolog, ortoped a fyzioterapeuti. „Pacienti bohužel čekají na vyšetření u těchto specialistů neúměrně dlouhou dobu. Teď budou mít příležitost setkat se s nimi na jednom místě v jeden den – a zjistit od nich, co potřebují,“ doplňuje David Kříž.

V Česku se s revmatoidní artritidou potýká přibližně 158 000 pacientů. Mezi její první příznaky většinou patří bolestivé otoky kloubů na rukou nebo nohou. Bývají spojené se ztuhlostí. „Pacienti mají například problém sevřít ruku v pěst nebo udělat prvních pár kroků. Bolesti mívají zpočátku hlavně ráno,“ popisuje předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., z Revmatologického ústavu v Praze. V případě obtíží by podle něj měli nemocní nejprve navštívit svého praktického lékaře, který je při podezření na revmatoidní artritidu odešle ke specialistovi. „Ideální je, když praktický lékař revmatologa rovnou kontaktuje sám. Jinak se totiž může stát, že bude nemocný čekat na vyšetření i několik měsíců,“ zdůrazňuje prof. Šenolt a dodává, že kromě včasné léčby je potřeba myslet i na ostatní přidružené choroby. „Pacienti mohou mít i jiné orgánové projevy, například postižení plic, jež se projevuje kašlem nebo dušností. V případě aktivního onemocnění mohou nastat i další komplikace – pacienti mají zvýšené riziko infekcí nebo závažných kardiovaskulárních onemocnění, jakými jsou mozková příhoda, srdeční infarkt nebo žilní trombózy a plicní embolie. Předejít tomu lze včasnou terapií a komplexní péčí,“ říká prof. Šenolt. Zároveň také upozorňuje i na jiný typ artritidy, která souvisí s lupénkou. „Jedná se o tzv. psoriatickou artritidu. Může způsobit destruktivní postižení periferních kloubů, ale i na páteři. Ve většině případů jí lupénka předchází. Také u pacientů s tímto onemocněním platí, že pokud zahájíme léčbu včas, lze závažným kloubním problémům zabránit,“ vysvětluje prof. Šenolt.

Nemocní, kteří se potýkají s revmatoidní artritidou, jsou náchylnější k řídnutí kostí. Tzv. osteoporóza se projevuje zlomeninami, ke kterým dochází i bez úrazu. „Této chorobě se říká ‚tichý zloděj kostí‘ – mnozí pacienti totiž neví, že ji mají. O to vážnější pak má následky,“ popisuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c., předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP. „Každé chronické zánětlivé onemocnění ovlivňuje kvalitu kostí. Pokud lidé s revmatoidní artritidou užívají dlouhodobě glukokortikoidy, riziko vzniku osteoporózy zvyšují,“ vysvětluje prof. Palička.

Na akci konané ke Světovému dni artritidy proto mohou pacienti vyplnit speciální dotazník, s jehož pomocí lékaři zhodnotí riziko vzniku zlomenin. „Osobně jim pak vysvětlíme, jaké komplikace jim hrozí a jak jim předejít,“ doplňuje osteolog.

Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. „Pacienti chtěli často znát i druhý lékařský názor na svou léčbu. Velký zájem byl také o vyšetření plic pomocí spirometru, které ukáže, v jakém stavu plíce jsou. Měření spirometrem nabídneme příchozím i letos,“ říká David Kříž z Revma Ligy ČR. Pro návštěvníky je připraven doprovodný program, přednášky a křest prvního komiksu pro teenagery s revmatickým onemocněním. „Těšit se mohou i na výstavu fotografií pacientské skupiny Myozitida. Také na tohle vzácné revmatické onemocnění chceme v rámci Světového dne artritidy upozornit,“ dodává Kříž.

Akce, která se koná pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, se uskuteční 6. října od 10 do 14 hodin v pražské Spojce Karlín. Kromě Světového dne artritidy upozorní i na Světový den osteoporózy, myozitidy a psoriázy. „Vstup je zdarma a zúčastnit se jí může kdokoli, nejenom pacienti. Pro prvních 50 příchozích připravujeme speciální dárek od společnosti Notino,“ uzavírá Kříž. Více informací o osvětovém dnu je k dispozici na: www.denartritidy.cz.

O Revma Lize ČR

Revma Liga Česká republika, z.s., je společnost lidí s revmatismem, jejich rodinných příslušníků a přátel. Po celou dobu svého působení má za cíl zvyšovat povědomí o revmatických chorobách a pomáhat nemocným – více ve videu zde. Její členové bojují za plnohodnotný a rovnoprávný život zdravotně postižených a vytvářejí pro ně regionální kluby po celé České republice. Revma Liga ČR spolupracuje s mezinárodními organizacemi stejného zaměření, je vyhledávaným a rovnocenným partnerem pro pacienty, lékaře, zdravotníky i státní správu. Svou činností motivuje pacienty a ukazuje zdravé populaci svět očima revmatiků. Heslem ligy je: Revma si nevybírá, ale spolu to zvládneme. Organizaci je možné podpořit prostřednictvím sbírky Darujme.cz. Více informací na www.revmaliga.cz.

Jedním z projektů organizace je také www.revmaporadna.cz, která nabízí psychologickou podporu pacientům se systémovou sklerodermií, myozitidou a systémovým lupusem.


Zdroj: tisková zpráva organizace Revma Liga ČR z 30. 9. 2024

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#