10 potravin, díky kterým budete vidět jako ostříž
Nejen ovoce a zelenina obsahují řadu látek prospěšných našemu tělu. Napovíme, co konkrétně je dobré pro oči. Některé položky vás možná docela překvapí.
- Syrové červené papriky. Papriky mají nejvíce vitaminu C v přepočtu na jednu kalorii. To je přínosné pro krevní cévy oka. Věda dokonce naznačuje, že by konzumace této zeleniny mohla snižovat riziko vzniku zeleného zákalu (glaukom). Vitamin C se vyskytuje i v jiných produktech, například v bok choy (zelenina podobná čínskému zelí), květáku, jahodách a papáje. Teplo však "céčko" ničí, takže pokud můžete, jezte vše syrové. Barevné papriky obsahují vitaminy A a E, které mají též pozitivní účinky na oči.
- Slunečnicová semínka a ořechy. Přibližně 30 g těchto semínek nebo mandlí má polovinu množství vitaminu E, které je doporučeno přijímat každý den. Jedna rozsáhlá studie zjistila, že vitamin E spolu s dalšími živinami může pomoci zpomalit zhoršování věkem podmíněné makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění (což je žlutá skvrna neboli makula). Vitamin E je též prevencí proti šedému zákalu. Lískové oříšky, arašídy a arašídové máslo jsou jeho kvalitními zdroji.
- Listová zelenina. Kapusta kadeřavá i dřeňová či špenát jsou potraviny bohaté na vitaminy C i E. Dále obsahují karotenoidy lutein a zeaxantin. Tyto formy vitaminu A snižují riziko dlouhodobých onemocnění očí, včetně věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu.
- Losos. Sítnice potřebuje pro správné fungování dva druhy omega-3 mastných kyselin. Obě najdete v tučných rybách jako je losos, tuňák a pstruh, a také v různých mořských plodech. Zdá se, že omega-3 mastné kyseliny také chrání oči před makulární degenerací a glaukomem. Nízké hladiny těchto mastných kyselin jsou spojovány se suchýma očima.
- Sladké brambory. Oranžové ovoce a zelenina jako sladké brambory, mrkev, meloun, mango a meruňky mají vysoký obsah betakarotenu, formy vitaminu A. Ten pomáhá očím, aby se přizpůsobily tmě. Jeden sladký brambor obsahuje také více než jednu polovinu dávky vitaminu C, kterou tělo potřebuje na den, a trochu vitaminu E.
- Libové maso a drůbež. Zinek přenáší vitamin A z jater do sítnice, kde je použit pro tvorbu ochranného pigmentu melaninu. Ústřice mají v jedné porci více zinku, než jakékoli jiné jídlo. Nicméně nemusíte být milovníkem korýšů a měkkýšů, abyste přijali dostatek zinku. Kvalitními zdroji jsou také hovězí, vepřové a kuřecí maso.
- Fazole a lusky. Vegetariánství, nízkotučná strava nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny - to vše pomáhá udržovat ostrý zrak a zpomalovat makulární degeneraci. Též cizrna obsahuje vysoký obsah zinku, stejně jako fazole a čočka.
- Vajíčka. Zinek obsažený ve vejcích může tělu pomoci využít lutein a zeaxantin ze žloutku. Žluto-oranžová barva těchto sloučenin blokuje škodlivé modré světlo a chrání tak sítnici. Karotenoidy pomáhají zvýšit množství ochranného pigmentu ve žluté skvrně, což je část sítnice s nejostřejším viděním.
- Dýně. Tělo nedokáže samo vytvořit lutein ani zeaxantin, ale můžete je přijmout mimo jiné i z dýně. Letní dýně je také bohatá na vitamin C a zinek, zimní dýně zase poskytuje vitaminy A a C a omega-3 mastné kyseliny.
- Brokolice a růžičková kapusta. Tato zelenina má podmanivou kombinaci živin: vitaminy A, C a E. Všechno to jsou antioxidanty, které chrání buňky očí před volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které poškozují zdravou tkáň. Buňky sítnice jsou zvláště zranitelné.
Tajemství výživy, která podporuje zdraví očí, už znáte. A výběr je opravdu široký - od ovoce, přes zeleninu až po maso.
(ave)
Zdroj: www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-eyes-sight-foods