Otrava z jídla
Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní. Otrava jídlem je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně rozmnožit. Často je způsobena nedostatečnou hygienou přípravy jídla, jeho špatným skladováním a ohříváním.
Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní.
Vyhledejte však lékaře, případně přivolejte ZZS (tel. 155), pokud:
- příznaky přetrvávají déle než dva dny
- je postiženým malé dítě, starý člověk nebo člověk s poruchou imunity
- je postižený těžce dehydratován, mohou se projevit i známky šoku
- ve stolici se objeví krev
- by se mohlo jednat o botulismus (otravu klobásovým jedem)
Jak vzniká:
- otrava jídlem je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně rozmnožit
- často je způsobena nedostatečnou hygienou přípravy jídla, jeho špatným skladováním a ohříváním
Možné riziko:
- při průjmu a/nebo zvracení ztrácí organismus mnoho vody, kterou nestačí doplňovat
- hlavním rizikem otravy z jídla je tedy dehydratace
- dehydratace může způsobit podstatné snížení krevního tlaku, hlavně u osob s přirozeně nízkým tlakem
- to má za následek únavu, točení hlavy až mdloby
- vzácná otrava klobásovým jedem (botulismus) může skončit i smrtelně
Nejčastější projevy otravy jídlem:
- nevolnost a zvracení
- bolest břicha
- průjem
- bolesti hlavy
- horečka a slabost, případně zimnice
Zásady první pomoci:
- uložte postiženého, nechte ho odpočívat
- dejte postiženému živočišné uhlí, menší množství slabého černého čaje nebo minerálky (pokud možno bez bublin)
- dbejte na dostatečný příjem tekutin, podávejte je často po menších dávkách
- neužívejte léky proti průjmu (kromě živočišného uhlí), mohou zpomalit vylučování bakterií z těla
- pokud příznaky přetrvávají, vyhledejte lékaře
Potraviny vhodné v případě průjmu:
- sladký černý čaj
- dietní suchary, piškoty, starší pečivo
- suchá rýže, brambory
- banány
Otrava klobásovým jedem (botulismus):
- je způsobena nebezpečným botulotoxinem, produktem některých bakterií
- může skončit smrtelně
- může vzniknout po konzumaci konzerv, ve kterých se rozmnožily některé druhy bakterií
- kromě masových konzerv se botulotoxin může tvořit např. i v podomácku zavařené zelenině (fazolích)
- příznaky se většinou objeví 12 až 36 hodin po požití kontaminované stravy
- příznaky zahrnují bolesti hlavy, rozostřené vidění, svalovou slabost, případně obrnu
- může se připojit nevolnost a zvracení, potíže s močením, obtížné dýchání, sucho v ústech
- v případě podezření na botulismus vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc (přivolejte ZZS, tel. 155)
Zdroje:
MUDr. Tomáš Jelen: První pomoc (Česká obec sokolská, Praha 2009)
http://www.mayoclinic.com/health/first-aid-food-borne-illness/FA00043
http://www.bbc.co.uk/health/treatments/first_aid/procedures/foodpoisoning.shtml