Pylově-potravinový syndrom způsobují skupiny "superalergenů"
O pylově-potravinovém syndromu mluvíme tehdy, když člověk trpící pylovou alergií je zároveň alergický na některé druhy zeleniny nebo ovoce. Tento syndrom je způsoben citlivostí k některým skupinám alergenů, které zahrnují molekuly vyskytující se jak v pylu některých rostlin, tak i v ovoci a zelenině.
V současné době jsou známé tři skupiny alergenů odpovědných za pylově-potravinový syndrom: jsou to bílkoviny označované jako Bet v 1/PR-10, dále takzvané profiliny a bílkoviny skryté pod zkratkou nsLTP.
Výskyt alergií způsobených těmito skupinami bílkovin není všude stejný:
O pylově-potravinovém syndromu mluvíme tehdy, když člověk trpící pylovou alergií je zároveň alergický na některé druhy zeleniny nebo ovoce. Tento syndrom je způsoben citlivostí k některým skupinám alergenů, které zahrnují molekuly vyskytující se jak v pylu některých rostlin, tak i v ovoci a zelenině.
Různé části Evropy mají "své" alergeny
V současné době jsou známé tři skupiny alergenů odpovědných za pylově-potravinový syndrom: jsou to bílkoviny označované jako Bet v 1/PR-10, dále takzvané profiliny a bílkoviny skryté pod zkratkou nsLTP. Výskyt alergií způsobených těmito skupinami bílkovin není všude stejný: zatímco v severní Evropě jsou za většinu případů pylově-potravinového syndromu odpovědné bílkoviny PR-10, v jižní Evropě převažují alergické reakce na bílkoviny nsLTP.
Kterých potravin se pylově-potravinový syndrom týká nejčastěji?
Na pylově-potravinový syndrom se nedávno zaměřili lékaři ve Velké Británii a provedli studii se 24 dobrovolníky trpícími tímto syndromem. Všichni vybraní dobrovolníci byli alergičtí na pyl břízy a většina také na pyly trav, dále kočičí alergeny a roztoče. Téměř všichni trpěli alergickou rýmou a třetina z nich astmatem.
Účastníci studie uváděli dohromady pestrou škálu potravin, na které byli alergičtí. Mezi nejčastější problematické potraviny patřila jablka, broskve, ořechy, hrušky, švestky, třešně, jahody, brambory a meruňky. Objevila se však i alergie na okurku, papáju nebo mrkev.
Není syndrom jako syndrom, záleží na alergenech
Autoři britské studie zjistili, že jednotlivé případy pylově-potravinového syndromu se od sebe mohou i poměrně výrazně lišit. Záleží například na tom, jaká skupina alergenů, Bet v 1/Pr-10, profiliny, nebo nsLTP, je příčinou pacientových obtíží (většina lidí s pylově-potravinovým syndromem trpí alergií pouze na jednu skupinu těchto alergenů, ale najdou se i tací, kteří jsou alergičtí na dvě skupiny těchto alergenů zároveň). Lidé alergičtí na profiliny jsou obvykle alergičtí na širší škálu potravin, typická je pro ně alergie na citrusy, banány a papáju.
(vek)
Zdroj: Rashid R. S. et al: Pollen-food syndrome is related to Bet v 1/PR-10 sensitisation, but not all patients have spring rhinitis. Allergy. 2011 May 13; doi: 10.1111/j.1398-9995.2011.02618.x. [Epub ahead of print]