#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Konec UHO v nemocnicích? Chystá se nový manuál stravování

Mgr. Lenka Kadeřávková 18.11.2019

Větší obsah zeleniny v mnoha úpravách, ryby i luštěniny a celkově jídelníček připravený v souladu s trendy současného stravování. To by měly v budoucnosti nabízet české nemocnice svým pacientům. Počítá s tím alespoň nový manuál, tedy doporučené postupy pro stravování ve zdravotnických lůžkových zařízeních, který chystá pracovní skupina lékařů a nutričních terapeutů s garancí ministerstva zdravotnictví.

ryby, zdravá strava, jídlo, portraviny, zelenina
V novém manuálu pro stravování v lůžkových zdravotnických zařízeních odborníci doporučují přidat do standardních jídelníčků i třetí základní jídlo, tzv. fit dietu

Připravovat na každý den jídelníček pro pacienty velké nemocnice není nic jednoduchého. Skladba a úprava potravin se totiž liší podle charakteru obtíží nemocných na jednotlivých oddělení. Například Thomayerova nemocnice v Praze má velké gastroenterologické oddělení, kde bývají hospitalizováni jedinci s různými problémy trávicího traktu, které jsou spojeny s různými dietními omezeními. U řady z nich je proto nutné snížit obsah tuku ve stravě. Místní kuchyně pracuje hned se třemi stupni jeho limitace. Jiný typ diety zase chystají kuchaři třeba pacientům na ARO. V nemocnici pobývá ale i celá řada jedinců bez zásadního nutričního omezení, jedná se zejména o starší i střední generaci, mladé lidi, těhotné ženy i děti. Pokrmy by měli pokud možno s chutí sníst všichni, protože optimální přísun živin a vitaminů je předpokladem pro úspěšnou léčbu.

Starší lidé nechtějí zeleninu

Jenže zatímco starší generace je zvyklá jíst maso s omáčkou a přílohou, mladí lidé by uvítali lehčí jídla. S ohledem na to, že pacienti ve vysokém věku mezi hospitalizovanými výrazně převažují, jídelníček se přizpůsobuje převážně jim. „Není to jednoduché. Máme relativně málo mladých a dětských pacientů a velké množství těch starších. Snažíme se zeleninu propašovat do většiny jídel, ale lidé šedesát plus ji nechtějí jíst a jídlo pak vrací. Navíc na zpracování zeleniny není zvyklý ani jejich trávicí trakt,“ uvedla Mgr. Ing. Ivana Pražanová, ředitelka Aliance pro nutriční péči a nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice. Také uvedla, že v kuchyni jsou k dispozici v současnosti dva kotle, když nepočítáme vybavení pro přípravu speciální diety, takže je možné vařit pouze 2 jídla.

Fit dieta na výběr

To by se mělo brzy změnit. V novém manuálu pro stravování v lůžkových zdravotnických zařízeních totiž odborníci doporučují přidat do standardních jídelníčků i třetí základní jídlo, tzv. fit dietu. Pokrmy pod ní zahrnuté by vycházely ze základů moderní kuchyně, obsahovaly by lehčí jídla, mnohem více zeleniny všech možných úprav, tedy v salátech, polévkách, přibýt by měly také luštěniny a ryby. Nová varianta jídelníčků by měla uspokojit zejména mladší generaci.

„Doporučené postupy by měly vzniknout do konce letošního roku. Byly by určené zejména organizacím přímo řízeným ministerstvem zdravotnictví (zhruba 40 lůžkovým zařízením včetně fakultních a jiných nemocnic, léčeben či lázní v ČR), ale předpokládáme, že se jimi postupně budou řídit také krajské nemocnice,“ uvedl nedávno na tiskové konferenci k této problematice ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch.

Mezinárodní projekt porovná stravování ve špitálech

Česká republika se letos opakovaně zúčastnila mezinárodního projektu Nutriční den, což je jednodenní audit stavu výživy a nutriční péče v nemocnicích a také v lůžkových zařízeních sociálních služeb. Ve stanovený den vyplňují pacienti ze zapojených zdravotních institucí standardizované dotazníky, které jsou následně anonymizovány a zaslány k centrálnímu zpracování do Vídně. Po vyhodnocení projektu dostanou zapojená oddělení jednotlivých lůžkových zařízení zpracované výsledky, a mohou tak analyzovat stav své nutriční péče a zároveň se srovnávat se zařízeními z celého světa. Hlavním cílem projektu je minimalizovat podvýživu, která podle provedených studií celosvětově hrozí až 40 % hospitalizovaných pacientů.

Tento rok byl Nutriční den stanoven na 7. listopadu a do projektu se zapojilo celkem 13 zdravotnických zařízení řízených ministerstvem zdravotnictví, konkrétně 7 fakultních nemocnic, 3 další nemocnice, 2 specializované ústavy a 1 rehabilitační lůžkové zařízení. Na výsledky se zatím čeká.

(lek)

Zdroj: tisková konference Aliance pro nutriční péči ze dne 7. 11. 2019, tiskové materiály

Doporučujeme

Čtěte více

Končíte s několika zlozvyky naráz? Pozor na deprese!

Když se člověk rozhodne změnit svůj život, většinou to chce vzít tzv. od podlahy....

Končíte s tabákem? Sport je ideálním pomocníkem!

Rozhodli jste se skoncovat s cigaretami a chcete pro sebe v procesu odvykání...

Kondici mozku podpoří omega-3 mastné kyseliny

Jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů mozku je DHA omega-3 mastná kyselina....

Kondomy a kvasinky? Víme, jak na to!

Kondomy patří mezi nejužívanější metody antikoncepce a z celosvětového hlediska...

Konec anonymity pro dárce pohlavních buněk aneb Konec dárcovství v Čechách?

V České republice zatím platí anonymita dárců, a to ať už se jedná o dárce spermií,...

Konec bezesným nocím aneb Jak si vybrat vhodnou matraci?

Bechtěrevova nemoc je mimo jiné spojena s postupným tuhnutím páteře, okolí páteřních...

Konec boomu elektronických cigaret?

E-cigarety se staly v poslední době hitem i u nás. Většina kuřáků na ně přechází...

Konec IVF aneb Znáte své magické číslo?

Po absolvování několika neúspěšných IVF cyklů se začne každý pár ptát sám sebe,...

Konec kouření? Začněte až po úspěšně prožitém silvestru

Stejně jako loni si letos opět dáváte předsevzetí, že od Nového roku přestanete...

Konec opakujících se vaginálních mykóz: víme, co zabírá

Vaginální mykóza je pro naše tělo nechtěnou návštěvou. Teplo, vlhko, tma –...

Konec výmluv, proč nemůžete sportovat. Tělo vám poděkuje

Deset z deseti lékařů sport doporučuje. Proč? Protože prospívá tělu i duši,...

Konečně pohoda aneb Letos opravdu Vánoce bez stresu

Shánění dárků, uklizená domácnost, napečené cukroví… a k tomu všechny besídky...

Konečně skutečné řešení lupénky! Stačí ho jen využít

Myslíte si, že lupénka je vaše celoživotní společnice, které se už nikdy nezbavíte?...

Konopí jako lék pro pacienty se zeleným zákalem?

V léčbě zeleného zákalu se dnes používá celá řada metod: nejčastěji oční kapky,...

Konopí na vysoký tlak? Odborníci o tom uvažují

Vysoký krevní tlak trápí spoustu lidí. V budoucnu bude při jeho snižování možná...

Konopí ovlivňuje i sportovní výkony

Konopí má protizánětlivé a regenerační účinky. Pomáhá od bolesti, ulevuje při...

Konopí pomáhá i při problémech se zažívacím ústrojím

Trávicí trakt nás dovede potrápit mnoha způsoby, nevolností počínaje a zvracením...

Konopí ulevuje bolavým kloubům

Jednou z věcí nejvíce obtěžujících a omezujících život pacientů s revmatoidní...

Konopí vám může pomoci i od migrén!

Migréna je především u žen velmi častý typ bolestí hlavy. Obvykle postihuje...

Konopí, časem prověřený bojovník proti bolestem hlavy

Konopí bylo pěstováno již od pradávných věků v Asii i v Evropě. Dříve bylo považováno...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#