I nemocnými střevy si můžete dopřát kulinářské zážitky
Nespecifické střevní záněty, to jsou hlavně Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Dietní doporučení jsou u každé z těchto nemocí a také u jednotlivých pacientů trochu jiná.
Zmatky kolem výživy
Někdy se pacientům s nespecifickými střevními záněty doporučuje vůbec nejíst vybrané potraviny, či dokonce celé skupiny potravin. Ve skutečnosti byste ve svém jídelníčku měli škrtat pouze tehdy, když něco výrazně zhoršuje vaše příznaky. Dostatečně pestrá a vyvážená strava totiž podporuje správnou funkci trávicího systému a též celkový dobrý zdravotní stav. Svůj ideální jídelníček budete však často muset poznat „experimentálně“, tedy metodou pokus – omyl.
Poznám problémové potraviny?
Pokud si nejste jistí, dělejte si záznamy o všem, co jste během dne snědli. Zároveň si zapište, co a kdy zhoršilo příznaky vašeho onemocnění. Tak můžete postupně identifikovat potraviny, které bude lepší z jídelníčku vyřadit. Ale pozor! Zvláštní dietní doporučení platí v období vzplanutí příznaků a měli byste je probrat se svým lékařem.
Výživa v období vzplanutí nemoci
- Dodržujte nízkozbytkovou dietu, uleví od bolestí břicha a průjmu.
- Vyhýbejte se čerstvému ovoci a zelenině a nápojům s obsahem kofeinu.
- Lépe tolerovány jsou obvykle menší a častější dávky jídla než méně velkých porcí za den.
- Pokud nemáte chuť k jídlu a špatně snášíte tuhou stravu, zvažte příjem tekutých doplňků stravy (tzv. nutridrinků).
- Pacienti s ulcerózní kolitidou by měli snížit příjem alkoholu, slazených nápojů a sladkostí.
- Lidé s Crohnovou chorobou, kteří trpí strikturami (zúžením střeva na určitých místech), by měli z jídelníčku vyřadit ořechy, nejrůznější semínka a luštěniny.
(vek)
Zdroj: www.ucsfhealth.org