#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie na břízu se může projevit i při škrábání brambor

Bez alergie 13.11.2009

Zažili jste někdy při škrábání brambor nebo mrkve divné svědění na rukou? Pokud ano, zbystřete pozornost: může se jednat o alergii.

Brambory
Brambory

Bramborový poklad Inků

K těm nejběžnějším a nejčastěji používaným zeleninám patří lilkovité, tedy lilek, brambor, paprika nebo rajské jablíčko. Další čeledí s významnými zástupci jak co do alergenicity, tak co do konzumovaného množství jsou tzv. miříkovité – celer, mrkev, petržel, pastinák, černý kořen. K této čeledi patří také celá řada alergizujícího koření – kmín, fenykl, anýz, andělika, koriandr, libeček. Uvařte alergeny

Brambory neboli lilek hlíznatý pěstovali Inkové a Španělé je přivezli do Evropy. V Čechách se začaly pěstovat až v 19. století. Brambory obsahují kromě minerálů, vitaminů a škrobů také poměrně významné alergeny, které jsou příbuzné s alergeny břízy. Naštěstí se však vařením tyto alergeny znehodnocují a i silným alergikům přestávají vadit. Nejvíce obtíží mají tito lidé při zpracovávání syrových brambor – škrábání, strouhání a loupání. Slzí, kýchají, mají vyrážku na rukou a někteří mohou být i dušní. Mnohým se po takové práci zhorší ekzém.

Od celeru k anafylaktickému šoku

Další často za syrova škrábanou zeleninou je celer a mrkev, které se za syrova i často konzumují. Alergeny celeru patří k velmi agresivním, protože reakce na ně mají tendenci přecházet do celkových příznaků až anafylaktického šoku. Tyto alergeny navíc nejsou zničeny ani tepelnou úpravou. Oproti tomu alergeny mrkve naštěstí nejsou tak agresivní – vyvolávají především reakce na sliznicích a ničí se povařením.

Dá se tedy říci, že riziko reakce při škrábání syrové zeleniny je vyšší než při její konzumaci v povařeném stavu. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je celer, který může vyvolat anafylaktickou reakci i po tepelné úpravě. Pokud jste tedy vypozorovali, že vám nějaký druh zeleniny nesvědčí, a to jak při konzumaci, tak i přípravě, snažte se mu vyhýbat.

(van)

Doporučujeme

Čtěte více

Alergie může být příčinou neplodnosti

To, co byla dříve jen domněnka, je dnes nad slunce jasné. Alergie může působit...

Alergie může být příčinou pracovní neschopnosti

Různé potíže spojené s alergií mohou mohou alergika obtěžovat dokonce tak, že...

Alergie může číhat i v exotickém jídle

Výskyt potravinové alergie je ve vyspělých zemích na vzestupu stejně tak jako...

Alergie může číhat i v plísňových sýrech

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami...

Alergie může číhat i ve voňavé pěně

Horká vana, do ní koupelový olej, k tomu zapálené svíčky – prostě romantika...

Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení

Přichází jaro a s ním začínají kvést stromy a vonět květiny kolem nás. Řada...

Alergie může zhoršovat průběh ostatních nemocí

Alergická onemocnění začínají většinou v dětském věku, ale pokračují do dospělosti...

Alergie na alkohol? Existuje!

Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí....

Alergie na arašídy – jak na ni jednoduše přijít?

Diagnostika potravinových alergií často nemusí činit obtíže. Pokud ji neodhalí...

Alergie na bodnutí hmyzem

Každé léto dostane mnoho lidí žihadlo od vosy nebo včely. Reakce je většinou...

Alergie na burské oříšky ohrožuje stále mladší jedince

Alergie na arašídy bývá často spojena i s jinými potravinovými alergiemi. Navíc...

Alergie na čerstvé ovoce a zeleninu

Projevy této přecitlivělosti mohou být velmi nepříjemné až závažné. Většinou...

Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny,...

Alergie na česnek se může projevit i bolestmi hlavy

V zimních měsících, ruku v ruce s onemocněními dýchacích cest, často přichází...

Alergie na čokoládu neexistuje. Přesto ji někteří alergici nesmí

Když si zadáte do internetového vyhledavače slovo "alergie", získáte nepřeberné...

Alergie na domácí mazlíčky je častá. Platí to i pro hady?

Alergické reakce na hady chované v domácnosti jsou velmi vzácné, ale mohou se...

Alergie na domácí mazlíčky: neškodí chlupy, ale sliny!

Toužíte po psovi, přestože vy nebo vaše děti trpíte alergií? Podle odborníků...

Alergie na exotickou zeleninu je sice vzácná, ale o to závažnější

A nejen to. Často mívá zkříženou reakci například s pylovými alergiemi nebo...

Alergie na hmyz

Mnohým z nás se již stalo, že jsme byli pobodáni hmyzem. Obvykle se naše tělo...

Alergie na hmyz nás může potrápit i na podzim

Podzimní příroda připadá leckomu smutná, mnozí alergici však mají důvod k oslavě....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#