Pacienti s cukrovkou a žloutenkou C mají vyšší riziko vzniku rakoviny jater
U pacientů s chronickou virovou hepatitidou C, pokročilou fibrózou jater a cukrovkou je zvýšené riziko, že se u nich vyvine rakovina jater.
Poslední studie předpokládaly, že cukrovka je spjata s vysokým rizikem onemocnění jaterní rakovinou proto, že je často součástí takzvaného metabolického syndromu. Ten zvyšuje pravděpodobnost výskytu nealkoholické steatózy (játra mají vysoký podíl tuku), která postupně vede k rozvoji jaterní rakoviny. Také chronická virová hepatitida C (VHC) zvyšuje riziko jaterní rakoviny. Pacienti, kteří onemocní cukrovkou a VHC, tak mají dvojí cestu ohrožení, jak onemocnět právě jaterní rakovinou. #IMG#
Vyšší věk, vyšší riziko vzniku rakoviny
Vědci vedení Bartem Veldtem a Harry Janssenem z Erasmus MC University Medical Center v Holandsku se snažili vyčíslit riziko onemocnění jaterní rakovinou u pacientů s cukrovkou a současně s chronickou VHC. V jejich výzkumu byla použita data od 541 pacientů s chronickou VHC a pokročilou fibrózou jater. Pětaosmdesát těchto pacientů mělo zároveň cukrovku. Během čtyř let 13 % pacientů s cukrovkou onemocnělo jaterní rakovinou oproti 5,9 % pacientů bez cukrovky. Ukázalo se také, že muži a starší lidé mají tuto pravděpodobnost onemocnění ještě vyšší.
Zajímavé je i to, že vyšší riziko jaterní rakoviny u pacientů s cukrovkou souviselo rovněž s vyššími hladinami cukru v krvi. Odtud se pravděpodobně bude dále odvíjet detailní vysvětlení celého problému.
Ať už je mechanismus jakýkoliv, riziko je jasné. "U pacientů s chronickou hepatitidou C a pokročilou fibrózou zvyšuje cukrovka riziko vzniku jaterní rakoviny," uzavírají autoři.
(jch)
Zdroj: Hepatology 2008 June; DOI: 10.1002/hep. 22251.