Klíšťová encefalitida se opět přenášela sýrem, tentokrát rakouským
Nejspolehlivější způsob, jak se nakazit klíšťovou encefalitidou, je nechat si na kůži přisát klíště a čekat, zda jde o klíště infikované. Existují však i méně obvyklé způsoby nákazy, jako je například konzumace podomácku vyrobených sýrů.
Klíšťovku mohou přenášet i krávy a kozy
Zatímco klíšťovou encefalitidou může být v „úrodných“ oblastech nakaženo každé desáté klíště, nalézt ten správný infikovaný sýr dá mnohem více zabrat. Ze sousedního Rakouska však byla na konci léta opět hlášena nákaza touto méně tradiční, takzvaně alimentární cestou. Čtyři nakažení jsou členové jedné rodiny a pocházejí z horských oblastí západního Rakouska, kde se až donedávna klíšťata nevyskytovala. V souvislosti s oteplováním klimatu se však nepříjemní roztoči odvažují do stále vyšších nadmořských výšek, kde často napadají nejen člověka, ale také volně se pasoucí skot. Právě sýr vyrobený z nedostatečně tepelně opracovaného mléka nakažených zvířat se nedávno stal nečekanou příčinou infekce. #IMG#Pasterizované mléko je bezpečné
Poté, co byla u všech členů rodiny z hornaté rakouské provincie Voralberg potvrzena nákaza klíšťovou encefalitidou, provedli veterináři testy také u jejich zvířat, koz a krav. Také u nich se nákaza prokázala. Přenos klíšťové encefalitidy alimentární cestou (prostřednictvím potravy) není příliš častý, přesto bychom neměli na tuto možnost zapomínat. Obzvláště v rizikových oblastech s mnoha infikovanými klíšťaty je nebezpečné konzumovat mléko a mléčné výrobky vyráběné z nepasterizovaného mléka. Produkty v běžné obchodní síti jsou z tohoto hlediska zcela bezpečné a z regálů v supermarketu nám klíšťová encefalitida naštěstí nehrozí.Klíšťata putují do hor
Masivní nákaza klíšťovou encefalitidou u domácích zvířat, která byla chována ve výšce 1 560 metrů nad mořem, byla pro veterináře i epidemiology překvapením. Do této chvíle měli totiž za to, že výskyt klíšťat končí zhruba na hranici 1 350 metrů nad mořem. Mírnější zimy a vyšší teploty v létě však neprobouzejí v klíšťatech turistické choutky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Do hor se klíšťata nevydávají sama, ale ve společnosti hrabošů a jiných hlodavců, kteří představují jejich rezervoár a hlavního přirozeného hostitele. Přemnožení hlodavců kvůli teplému klimatu je tedy prvotním impulsem pro zvýšení počtu klíšťat a jejich přesun směrem do větších nadmořských výšek. (vek)Zdroj: Státní zdravotní ústav