Vitamín E
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vitamín E. Koukal jsem na centrum pro databázi složení potravin( http://www.czfcdb.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=86 ) a přijde mi docela složité splnit DDD vitamínu E, pokud nejíme mandle a nepřídáváme si do jídla sluneč. olej po lžících. Zkusil jsem si spočítat příjem vitamínu E a DDD určitě nepřijímám a když jsem se zamyslel nad stravovacími návyky svých vrstevníků, tak DDD nepříjímá snad většina lidí. Měl bych tedy dva dotazy:
1)jak to organismus “řešil“ dříve, když mandle rostou v subtropech a snad jediným významným zdrojem vitamínu E byl řepkový olej?(když ho maso, ovoce, zelenina ani ovesné vločky příliš neobsahují)
2)Je možné splnit DDD vitamínu E, pokud by člověk nejedl mandle a nepoužíval slunečnicový olej(který obsahuje hodně omega 6 mastných kyselin)? Možná olivovým olejem? (Ale pokud olivový olej obsahuje zhruba 14,3 mg vit. E na 100 g, tak bychom ho taky museli sníst několik lžiček.)
3)Při jakém nedostatku vitamínu E(vůči DDD 10-12mg) je vliv měřitelný na organismus?
4)Při jakém nedostatku se zvyšuje pravděpodobnost problémů jako cystická fibróza, anémie, neplodnost atd.?
Velice děkuji za odpověď na tento dlouhý dotaz
MUDr. Milan Hrubý
Specializace: NefrologieVážený pane Pavle, vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, a v tudíž se může ...