Přerušovaný půst 16/8
Dobrý den pane Doktore/ paní Doktorko.
Chci se Vás zeptat na téma "půst". Zajímá mě názor lékaře, protože na internetu je spousta článků, které půst doporučují, některé naopak ne. Pár týdnů se stravuji formou 16/8, tzn. Během osmi hodin jím, a 16 hodin piju jen čistou vodu v dostatečném množství. A samozřejmě jím tak abych nepřesáhl svůj doporučený denní příjem kalorií. Je to tak prospěšné tělu jak se uvádí v mnoha článcích? Ať už jako forma diety pro zhubnutí a redukci tuku v těle, nebo pro pozitivní účinky na činnost srdce, cukrovky, tzv. očista buněk. Snižuje oxidační stres a záněty v těle. Snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny nebo podporuje funkci mozku. Za předpokladu že během "doby jídla" dám tělu všechny potřebné živiny. Nebo že po 12 hodinách bez jídla začíná tělo spalovat tuk. Jiný článek uváděl, že během prvních čtyř dnů tělo spaluje pouze aminokyseliny, tedy svaly.
A v případě půstu vícedenního, (1-2-3) viz. Citace - 24h - 48h V tomto okamžiku vaše tělo spouští autofagii (doslovně znamená „pohltit sebe sama“). Buňky začnou uklízet svůj dům. Odstraňují nepotřebné nebo nefunkční součásti. Je to dobrá věc, protože umožňuje řádnou degradaci a recyklaci buněčných složek. Během autofagie buňky štěpí viry, bakterie a poškozené součásti. V tomto procesu získáte energii k výrobě nových částí buněk. Je to významné pro zdraví, obnovu a přežití buňky. Hlavní výhoda autofagie je nejlépe známá jako tělo, které otáčí hodiny zpět a vytváří mladší buňky. - je to překlad z angličtiny. Chtěl bych se vás tedy zeptat z medicínského hlediska co je na tom pravdy.
Předem děkuji za odpověď
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Lipník nad Bečvou
Dobrý večer pane Lukáši.
Půst je jednání jedince nebo celé společenské skupiny dané zře...
MUDr. Mgr. Anna Prchlíková
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: IV. interní klinika - gastroenterologie a hepatologie, VFN v PrazeMilý Lukáši, stravování ve stylu přerušovaného půstu je spíše módní záležitost, než ...