Zatracovaná sůl. Opravdu může za vysoký tlak?
Bojujete s krevním tlakem? Začněte se vědomě vyhýbat soli. Ta při rozvoji hypertenze hraje významnou roli. Dát ze stolu pryč slánku ale nestačí. Zkoumejte etikety potravin a přemýšlejte o tom, co jíte.
#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet?
Přihlaste se zde
Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.
Přihlásit se přes FacebookZadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.
Chcete se přihlásit?
Přihlaste se zde
Nemáte účet?
Registrujte se
Bojujete s krevním tlakem? Začněte se vědomě vyhýbat soli. Ta při rozvoji hypertenze hraje významnou roli. Dát ze stolu pryč slánku ale nestačí. Zkoumejte etikety potravin a přemýšlejte o tom, co jíte.
Jídelníček našich prapředků byl tomu našemu pravděpodobně hodně vzdálený. Především se nejedlo zdaleka tolik masa jako v dnešní době. Obyvatele jeskyní si sice často představujeme sedící u ohně a pojídající pečenou mamutí kýtu, to byla ale zřejmě spíš výjimečná situace. Větší část jejich stravy představovaly plody a semena rostlin, které jsou bohaté na draslík. Naopak přijímali mnohem méně sodíku než my. Právě sodík tvoří spolu s chloridem složky kuchyňské soli. Tu začali naši předci konzumovat ve větší míře až spolu s rozvojem zemědělství a chovem zvířat. Měli náhle velké přebytky masa, které pomocí soli konzervovali.
Spolu s nárůstem příjmu soli začalo postupně přibývat lidí s vysokým krevním tlakem. Zůstane-li neléčený, může vést k cévním mozkovým příhodám a srdečnímu selhání. Nejde o problém nijak ojedinělý. Až 30 % dospělé populace má hodnoty krevního tlaku nad horní hranicí normy – ta je stanovena na 140/90 mm rtuťového sloupce. Že je jedním z viníků opravdu sůl, prokázaly populační studie. Porovnávaly výskyt hypertenze u obyvatelstva s nízkým příjmem soli (např. domorodci z Papuy-Nové Guiney) i s tím vysokým (třeba obyvatelé severní Ameriky). Malé dávky odpovídaly nižšímu výskytu vysokého krevního tlaku. Zajímavé je také zjištění, že když se domorodí obyvatelé přestěhují například do USA a začnou jíst místní stravu, dojde u nich k výraznému zvýšení počtu jedinců s vyšším tlakem.
Odborníci tvrdí, že průměrný Čech přijme denně v potravě kolem 12 g soli. Bohatě by ale stačily pouhé 3 g. Konzumujeme tedy až 4× více této látky, než potřebujeme. Přisolování jídel není ale zdaleka jedinou příčinou vyššího příjmu. Mnohem zákeřnější je sůl skrytá v potravinách, kde bychom ji ne vždy čekali.
Vyplatí se tedy pozorně číst etikety všech průmyslově zpracovaných potravin. Též některá jídla vnímaná tradičně jako zdravá mohou být plná soli, dobrým příkladem je část sýrů. I pouhé lehké snížení příjmu soli o několik málo gramů denně může podle studií pomoci předcházet rozvoji vysokého tlaku.
Zdroj: Horký, K. Snížení obsahu soli v potravě – opomíjený postup v prevenci a léčbě hypertenze v populaci. 2009
Vysoký krevní tlak trápí spoustu lidí. V budoucnu bude při jeho snižování možná...
Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor řady kardiovaskulárních onemocnění,...
Milujete ovoce a hledáte takové druhy, které vám budou nejen chutnat a obsahovat...
Jedno z nejoblíbenějších témat různých zdravotnických příloh všemožných časopisů...
Erektilní dysfunkce neboli poruchy ztopoření penisu berou chuť k milování mnoha...
Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba...
Antihypertenziva jsou léky, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Ale...
Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato...
Přestože vysoký nitrooční tlak je hlavním rizikovým faktorem pro vznik zeleného...
Může váš denní jídelníček poškozovat stav kostí, či vést dokonce k osteoporóze?...