Super-špagety pro zdravé srdce
Italští a španělští vědci vyvinuli nový druh těstovin, které pracovně označili jako „super-špagety“. Jsou vyrobeny z ječmenné mouky a podle odborníků snižují riziko kardiovaskulárních a jiných onemocnění.
Ječmen nejen pro milovníky piva
Ječmen, obilnina proslavená především v souvislosti s výrobou piva, která tomuto moku dodává charakteristickou chuť, totiž patří mezi významné zdroje vlákniny, vitaminu E a dalších látek chránících lidské tělo před takzvaným oxidačním stresem. Výrobky obsahující ječmen, jako například právě těstoviny, proto mohou být považovány za „funkční potraviny“. Ty nejen že mají pro organismus význam z hlediska energetické hodnoty, kterou přinášejí, ale jsou také zdraví prospěšné a mohou snižovat riziko rozvoje některých chorob.
Tajemství mouky
Špagety vyrobené z ječmenné mouky údajně obsahují mnohem více vlákniny a antioxidantů než ty „obyčejné“ – z pšeničné mouky. Tyto látky působí prokazatelně příznivě na gastrointestinální trakt a kardiovaskulární systém. Dlouhodobá a pravidelná konzumace potravin s vysokou antioxidační aktivitou a bohatých na vlákninu pak může představovat prevenci řady onemocnění, jako jsou například infarkt myokardu nebo rakovina tlustého střeva.
Kardiovaskulární onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí v rozvinutých zemích. Nezdravý životní styl včetně nevhodného způsobu stravování přitom patří mezi hlavní důvody rozvoje těchto chorob. Proto je více než důležitý správný výběr potravin, které konzumujeme. Znalost existence a významu funkčních potravin by tedy měla být samozřejmostí, a to nejen pro mladou generaci.
(veri)
Zdroj: http://www.webmd.com/diet/news/20110916/heart-healthy-pasta-super-spaghetti-just-might-be