Pylová alergie se často spojuje s přecitlivělostí na arašídy
Podle nedávného průzkumu téměř polovina německých dětí trpí nějakým typem alergie. Měření hladiny protilátek v krvi ukázalo u 40 % vyšetřených dětí přecitlivělost na některý ze sledovaných pylových nebo potravinových alergenů. Do rozsáhlého průzkumu bylo zařazeno více než 13 tisíc dětí z Německa.
Jak souvisí pyl břízy a burské oříšky
Mezi sledovanými alergeny byla překvapivě často zjištěna přecitlivělost na arašídy, kterou trpělo více než 10 % ze všech vyšetřených dětí. Autory studie proto zajímalo, zda častý výskyt alergie na arašídy není způsoben zkříženou reaktivitou s pylovými alergeny. Jinak řečeno, zda alergeny obsažené například v pylu trav nebo břízy nejsou natolik podobné některým alergenům z arašídů, že se přecitlivělost k těmto dvěma alergenům navzájem posiluje a často se u jednoho člověka vyskytuje společně. Také alergie na trávové pyly je u dětí velmi častá, v provedené studii jí trpělo více než 20 % dětí.
Samotná alergie na arašídy není častá
Aby mohli výzkumníci posoudit vztah mezi alergií na arašídy a pylovou alergií, porovnávali výskyt těchto typů alergie u jednotlivých dětí. Pokud by se skutečně jednalo o zkříženou reaktivitu, měly by se oba typy alergie častěji vyskytovat společně. Výsledky ukázaly, že výskyt alergie na arašídy se obecně zvyšuje s věkem, avšak samotná arašídová alergie bez přidružené alergie na pyl je poměrně málo častá a její výskyt se s rostoucím věkem nezvyšuje. Tento výsledek podporuje podezření na zkříženou reaktivitu alergenů pylu a arašídů. Znamená to, že alergie na arašídy se často objevuje až později v průběhu života, v důsledku předcházející přecitlivělosti na některé pylové alergeny.
Ani mnozí alergici nemají s arašídy problém
V některých dalších studiích, které byly ohledně alergie na arašídy již dříve provedeny, se nepotvrdil tak častý výskyt této alergie, jaký zjišťovali němečtí výzkumníci. To je dáno odlišným přístupem – zatímco v německé studii byla zjišťována koncentrace protilátek proti arašídovým alergenům v krvi sledovaných dětí, v jiných studiích se výzkumníci zajímali o to, zda lidé zahrnutí do studie pociťují po konzumaci arašídů příznaky alergie. Z toho tedy vyplývá, že přecitlivělost na alergeny obsažené v arašídech je sice dost častá, avšak její projevy u alergického jedince bývají poměrně slabé.
(vek)
Zdroj: Niggemann B. et al: The high prevalence of peanut sensitization in childhood is due to cross-reactivity to pollen. Allergy. 2011 Jul; 66 (7): 980–1.