Nastává čas podzimních alergií, nedejte jim šanci
Zatímco se řada sezónních alergiků každoročně nemůže dočkat konce jara, jiní se obávají příchodu podzimu. I v tomto období totiž sužuje alergie mnoho lidí. A které alergeny nás v podzimních měsících ohrožují nejvíce?
Zatímco se řada sezónních alergiků každoročně nemůže dočkat konce jara, jiní se obávají příchodu podzimu. I v tomto období totiž sužuje alergie mnoho lidí. A které alergeny nás v podzimních měsících ohrožují nejvíce?
Vláda plevelů
Po období kvetoucích stromů a trav začíná mít na podzim hlavní slovo plevel. Mezi typické alergeny pozdního léta a podzimu patří pyl plevele hojně se vyskytujícího v Evropě i Americe známého jako ambrózie. Tato rostlina, kvetoucí od srpna do října, vyvolává u citlivých lidí klasické projevy souhrnně označované jako senná rýma. Ve stejných měsících pak kvete i pelyněk, další pro alergiky obávaný plevel.
Nebezpečí spadaného listí
Spadané listí a tlející rostliny představují během podzimu výborné podmínky pro růst plísní. Jejich spory jsou pak schopné vyvolat nejrůznější alergické reakce včetně dechových obtíží u lidí trpících astmatem. Jenže přechod teplého léta v chladný a deštivý podzim rovněž přeje zvýšenému výskytu nachlazení a virových infekcí. Pro lékaře pak může být někdy nesnadné rozlišit tyto stavy od obtíží, které jsou čistě alergického původu.
Ani v bytě se neschováte
Pokoušet se vyhnout venkovním alergenům útěkem do bezpečí uzavřené místnosti spadá do kategorie nešťastných řešení. Přetopené byty s nezřídka nízkou vzdušnou vlhkostí ve spojení s méně častým větráním totiž nejen že vysušují a dráždí sliznice, ale také přejí roztočům, prachu a dalším alergenům. Odborníci tedy mimo jiné doporučují udržovat vlhkost vzduchu na ideálních hodnotách, které se pohybují od 35 do 50 %, a to nejlépe za kontroly vlhkoměru.
Někteří alergici trpí na jaře, jiní na podzim a ti méně šťastní celý rok. Ať tak, či tak, vždy je na místě návštěva alergologa, který pomůže nepříjemné potíže spojené s alergií alespoň zmírnit.
(veri)
Zdroj: www.livescience.com