Zažívací obtíže - jídla s obsahem oleje
Dobrý den,
rád bych Vás požádat o pomoc.
Současný stav: Trápí mě občasné průjmy které se dostaví krátce po jídle (především po jídlech jako je pizza, mastné pečivo, dresinky, pečené brambory, smažené brambory, zktrátka nejčastěji po jídlech které obsahují rostlinné oleje). Průjem je většinou jednorázový, nažloutlý. Úžívám dlouhodobě Biopron9 a Pankreolan forte (vyšetření 2015 ukázalo špatně se stahující žlučník).
Minulý stav: Zánět tlustého střeva zjištěn červenec (2017), velmi časté průjmy po většině jídel, hubnutí, deprese, prošel jsem dlouhodobou léčbou za pomocí léku Salofalk 1500, Normix a probiotik Biopron9 a Hylak Forte. Během užívání léků výrazné zlepšení stavu, průjmy zřídka (hlavně po jídlech z prvního odstavce). Po únorovém (2018) vyšetření zjištěno že zánět se již ve střevě nevyskytuje. Po vysazení léku Salofalk 1500 občasné průjmy po jídle z prvního odstavce.
Rád bych se Vás tedy zeptal proč mi výše zmíněné potraviny stále způsobují obtíže? Existuje nějaká alergie na rostlinné oleje? Či nesnášenlivost? Alergologické testy u mě prokázaly pouze alergii na kočku. Existuje nějaká šance že si ještě někdy dám v klidu a bez obtíží pizzu, bábovku nebo hranolky? Nebo se tyto problémy dají řešit jen úplným vysazením těchto jídel?
Celkově řeším svoje trávící potíže již 4. rok od prvního gastroenterologa jsem odešel s "funkční poruchou" od druhého se "žlučníkem" a až v jedné nejmenováné soukromé klinice se začaly moje problémy opravdu řešit. Od dětství mi nedělají dresingy, pizza, káva, apod. dobře, ale situace se stala neúnosná okolo 19. roku. V součastnosti se vzpamatovávám ze situalce z uplynulých let a opět začínám zařazovat do jídelníčku jídla, která jsem si kvůli problémům odpouštěl.
MUDr. Kateřina Kovaříková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Slánská zdravotní, s.r.o., Slaný
Dobrý večer,
problém, který popisujete, skutečně bývá způsoben špatnou funkcí žluční...