Toxoplazmóza a listerióza
Jsem v 23.týdnu těhotenství a včera v restauraci jsem zkonzumovala hovězí steak. Objednala jsem si ho maximálně propečený, ale při konzumaci jsem zjistila, že v jeho středu je dosti růžový. Asi jsem nějaký kus nepropečeného zkonzumovala. Zajímalo by mě jaká je pravděpodobnost nákazy listeriózou či toxoplazmózou. Restaurace je kvalitní a garantuje kontrolu masa. Příznaky žádné nemám, ale strach ano. Měla bych jít k lékařce na odběry a za jak dlouhou dobu? Moc děkuji za odpověď
MUDr. Hana Černá
Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost, Dětská kardiologie Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.Dobrý den, Marie. Nákaza toxoplasmózou nehrozí. Syrové maso může být zdrojem listerií, ale ...