Listerioza v masových konzervách
Dobrý den paní doktorko, omlouvám se, vím, že podobných dotazů máte asi mnoho. Ale bohužel nikde na internetu jsem nenašla na kolik mohou být závadné masové konzervy co se týče listeriozy. Jsem 13+2 tt, 31 let. Před cca. 1 týdnem jsem měla k jídlu těstoviny s masovou konzervou z vepř. masa (od Hamé) a včera jsem měla totéž s hovězím masem (taktéž Hamé). Vždy se jednalo o max. 2 naběračky těstovin s masem. Maso bylo sice prohřáté, ale upřímně nevím na kolik stupňů a vcelku krátce. Původně jsem se domnívala, že sterilované maso z konzervy by mělo být bez problému, ale pak jsem se dozvěděla, že i v těchto konzervách se listeria monocytogenes může nacházet a množit se. Navíc i výrobce uvádí, že se mají konzervy skladovat do 28 st.C,max. 4 roky, což mi připadá poměrně vysoká teplota pro skladování, navíc hovězí konzervy byly vyrobeny v srpnu ! min. roku a kdoví, jak byly skladovány doposud. Včera mě po požití hovězí konzervy s těstovinami bolelo břicho a měla jsem pěkný průjem. Dnes mi v břiše stále tak nějak škrundá a bublá,
ale již bez průjmu. Teploty nebyly, alespoň zatím a kromě toho bolení břicha se cítím docela dobře, jen únava (ale tu mám od začátku těhotenství).Myslíte, že jsem se mohla listeriozou nakazit? Za jakou dobu po ev. nákaze je listerioza průkazná krevními testy?Předem moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Jana
MUDr. Jan Vachek
Specializace: Farmakologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení Klatovské nemocnice, a.s.Listerie lze diagnostikovat spolehlivě jen bakteriologicky, tj. kultivací z materiálu s předpokl...