Listerióza
Dobrý den, jsem aktuálně v 9. týdnu těhotenství. Cítím se relativně normálně (kromě průběžného pocitu na zvracení poslední asi tři týdny a únavy). Před 4 dny jsem snědla vaječinu, která byla hrozně řídká, většina žloutků byla tekutá. Nabídl nám ji na chalupě tchán. Protože jsem ještě v prvním trimestru, nikomu jsme s přítelem ještě neřekli, že jsem těhotná. Vaječinu jsem tchánovi nechtěla odmítnout a urazit ho. Snědla jsem tedy část (tak 100 g), kterou mi dal na talíř, a snažila jsem se jíst jen tužší části (samozřejmě všechno to bylo obaleno i v těch žloutcích). Později nám ještě tchán řekl, že to byla vajíčka od souseda, tedy z domácího chovu. Teď mám strach z listerie, salmonely, campylobakter atd. a že to může být fatální pro plod... Jak moc velké riziko mi hrozí a kdy bych případně měla jít na odběry (aby se něco mohlo zjistit z krve, stolice), abych měla jistotu, že mi nic nehrozí? Nejbližší odběry krve u gynekologa mám za týden. Děkuji za odpověď.
MUDr. Dagmar Doležalová
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé BrnoDobrý den, doporučovala bych Vám z preventivních důvodů nasadit si vitamíny C a skupiny B a ...