Intolerance lepku
Dobrý den, mám dotaz ohledně intolerance na lepek. Po vleklých potížích se zažíváním (střídání průjmů se zácpami, občasné krvácení při stolici), problémech s ekzémy a pálením očí jsem se loni v dubnu propracovala až na alergologii, kde mě poslali na krevní testy. Zde mi vyšel zvýšený Glia deamid IgA - 15.60 U/ml (referenční meze 0-10) a v kategorii humorál. imunity snížené IgE. Jinak i v dalších kategoriích (potravinová intolerance kravského mléka, tk. transgl. IgA, skupina autoprot. org. nsp a autoprot. spc) vše v pořádku v normě. Na alergologii mi bylo řečeno, že mám lehkou intoleranci lepku a mám omezit konzumaci bílého pečiva s tím, že lepek úplně z jídelníčku vyřazovat nemám. Vyřadila jsem zcela pšenici, stravuji se buď bezlepkově, či kde to jde používám žitnou mouku. Potíže ustoupily, ale poslední dobou (cca 1-2 měsíce) mě opět začly zlobit ekzémy (hlavně v obličeji) a mám problémy s nadýmáním. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné, že mi vadí i žito, na které jsem předtím nereagovala, či zda je možné, že trpím celiakií. Na alergologii na základě zmíněných výsledků tuto možnost vyloučili, nedávno jsem ale byla u výživového poradce a ten mě poněkud znejistil, že celiakii prý pouze na základě krve vyloučit nelze. Prosím o radu, jak postupovat dále. Měla bych postoupit další vyšetření, či je to v mém případě zbytečné? Mám zkusit jíst úplně bezlepkově nebo to při mých laboratorních výsledcích není třeba a mám se zaměřit na to, zda mě nedráždí i něco jiného? Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, paní/slečno Lucie. Střídání průjmu a zácpy a občasná přítomnost krve ve stol...