Vhodné a nevhodné tuky
Dobrý den paní doktorko,
Palmový, kokosový, palmjádr. tuk a sádlo obsahují hodně nasycených mastných kyselin. Řep., slun, oliv. oleje výrazně méně. Jeden den budu jíst tuky z první skupiny, druhý den z druhé skupiny. A to právě tolik, že oba dva dny sním stejné množství nasycených kyselin v nich obsažených. Mě zajímá z hlediska škodlivosti, zda bude rozdíl mezi 1. a 2. dnem. Nasycených kyselin sním 1. i 2. den stejně. Avšak 2. den sním více nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo prospěšné a působí na tělo pozitivně, protože zvyšují hodnotu HDL cholesterolu. Takže dle mého uvažování bude vhodnější konzumace tuku z 2. skupiny (řep., slun, oliv.) i přes stejný příjem nasycených kyselin po oba dva dny. Dotaz tedy zní, zda uvažuji správně - rozdíl bude nebo uvažuji špatně a rozdíl mezi 1. a 2. dnem nebude.
Děkuji.
Dobrý den Jirko,
děkuji za dotaz. V podstatě je Váš názor pravdivý, rozdíl určitě bude. A...