Užívání brutnáku lékařského
Ještě bych se Vás zeptala na jednu věc, a jde o kamarádku. Nesmím žádná ochucovadla jako je magi, sojová omáčka … Vyčetla jsem, že lze toto nahradit brutnákem lékařským, že je vhodný jako koření do polévek, a dělá ostrou chuť. Po několika letém používání jsem se o víkendu v jiném bylinkáři (není můj, je z knihovny) dočetla, že se musí na něho dávat pozor, že je mírně jedovatý, a tedy užívat ho velmi střídmě, což se u nás v kuchyni nikdy nedělo. Pokud je rostlina mírně jedovatá, a její konzumace je dlouhodobější, jaký to má vliv na organizmus. Já to naučila používat i kamarádku, nerada bych jí něco zavinila. Zkrze můj nedávný problém mi velice pomohla a stále pomáhá, jistě bych si vyčítala, že jsem ji naučila tuto bylinku v kuchyni používat. Teď jsem si začala dělat starosti zase já. Prosím, jak se může po několikaleté konzumaci jedovatá látka projevit. Děkuji

Dobrý den Ivo, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku odborníkovi ...
MUDr. Jaroslav Čupera
Specializace: Akupunktura, Algeziologie, Anesteziologie, Homeopatie, Intenzivní medicína Pracoviště: ARO Nemocnice IvančiceDobrý den. Ano, brutnák při velmi dlouhodobém používání může být nebezpečný, jak uvád...