Toxoplasma v mase
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o odborný názor. Jsem v 9. týdnů těhotenství ( 8.+5). Včera jsem k obědu připravovala vepřovovu panenku. Okořeněná, obalená v anglické slanině v celku, nejprve jsem ji 5 minut smažila na pánvi a pak pekla v troubě 20 minut, prvních 5 minut na 200 stupňů, pak 15 minut na 180 stupňů. Na rady zkušenějších, ať nepřeženu čas pečení nebo se mi vysuší , jsem ji ještě přikryla v zapékací míse alobalem a podlila trochou vody (cca 1 cm). Mám obavy zda ten alobal a ta voda nezpůsobili, že se spíš dusila než pekla. A jestli ta tepelná úprava byla dostatečná.. Při krájení a konzumaci bylo maso měkké a bíle, ale občas při krájení vytékala naružověla šťáva. Manžel tvrdí, že podle něj byla v pořádku. Jedla to i tříletá dcera. Obávám se nákazy toxoplazmozou, kterou jsem mohla ohrozit teď sebe i dceru. Omlouvám se za podrobný popis, ale jsem z toho dost vystrašená. Myslíte, že těch 20 minut pod alobalem na 180 stupňů stačí na likvidaci parazita ? Děkuji moc za Váš čas a odpověď.
Dobrý den Lucie,
nemusíte se vskutku obávat nákazy toxoplazmózou - už při zahřátí masa n...