Těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 23tt, chtěla jsem se zeptat na listeriózu a toxoplasmosu.
Hodně jsem o tom četla na internetu, až bych řekla , že jsem si z toho vypěstovala fóbii.
Bojím se jíst v restauracích, mléčné výrobky kupuji pouze ty, kde je přímo napsané, že jsou z pasterizovaného mléka, ovoce a zeleninu nechávám odležet v octové vodě a pak je ještě zdlouhavě myji,
na práci s masem používám jednorázové rukavice a vše dlouze vařím a peču (až je to občas nepoživatelné).
Dále se bojím jíst máslo, zakysanou smetanu a tvaroh (nenašla jsem garantující postup výroby). Pak se bojím jíst čokoládu a sušenky s náplněmi (někde jsem našla, že je tam možná nákaza listeriózou).
Pak nevím, jak je to s lymfatizovaným ovoce (ovoce sušené mrazem), zda nemůže obsahovat listeriózu (bakterie přežívá i studené teploty).
Mohu tyto věci v těhotenství? Je to pro mě velice vyčerpávající. Myslíte, že mé obavy jsou přehnané?
Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Daniela Králová
Specializace: Praktické lékařství pro dospěléDobrý den paní Lucie, nejdůležitější je v těhotenství psychická pohoda, nehledejte na inte...