Skríning na celiakii
Dobrý den,
obracím se na Vás se žádostí o interpretaci výsledků odběrů na potravinové alergie, které proběhly kvůli mým bolestem v oblasti pupku a v levé části podbřišku a řidší stolici. Ultrazvuk břicha - normální nález.
S - IgA 3,25, S - IgG - 17,4, S - IgM - 1,96, S - IgE - celkové - méně než 18, S - endomysium (IgA) - neg., S - IgA/gliadin (ELISA) - HRANIČNÍ, S - IgG/gliadin (ELISA) - neg., S - IgA/kravské mléko - neg., S - IgG/kravské mléko - pozit. ++, S - Intraslutam. (IgA) - neg., S - translutam. (IgG) - neg.
Trápí mě dvě hodnoty - vyšší IgG na kravské mléko - bylo mi doporučeno pouze omezení tučných mléčných výrobků. Jedná se o alergii nebo o intoleranci (mléčného cukru nebo bílkoviny?) Je to jen přechodný stav, který se může zlepšit, nebo už doživotně nebudu smět mléčné výrobky?
Druhá hodnota, která mě znepokojuje, je IgA/gliadin - hraniční. Co vypovídá tato hodnota, když ostatní ve vztahu k potencionální celiakii jsou negativní. Nebo to znamená, že celiakii již mám a budu muset držet bezlepkovou dietu? Lékař mi k této hodnotě nic neřekl, zjistila jsem až sama, když jsem pročítala výsledky testů na potravinové alergie. Mám si nechat udělat genetické testy na celiakii? Celiakie se celkem bojím, neboť od ledna tohoto roku beru Eutyrox 50 mikrogramů - 1 tbl. denně - kvůli snížené činnosti štítné žlázy a dočetla jsem se, že se k tomuto autoimunitnímu onemocnění přidává často právě celiakie.
Děkuji za Vaši odpověď.
Jana Doležalová
Dobrý den Jano,
v podstatě každá potravina, kterou pozřeme, je pro náš imunitní systém c...