Problem s polykáním jídla
Dobrý den, již několik let mě trápí problém s polykáním - zejména suchá, řekněme "levná školní" rýže, ale občas i jiné potraviny. Tak jednou za 2 měsíce, když rychle jím, mám pocit, že se dusím a že mi jídlo zůstává v krku, nicméně dýchat můžu a po minutě soustředění se to uvolní. Většinou pomáhá nehltat, suché jídlo dobře rozžvýkat a zapíjet. Nějak jsem se s tím naučil žít. Jenže jsem se podíval ze zvědavosti na internet a hned na mě vyskočila rakovina jícnu, hltanu apod. Tak spíš se chci jen zeptat - když tyto problémy pozoruji několik let a jen za určitých podmínek, je riziko nějaké vážné choroby? Případně jaké můžou být příčiny? Jsem nekuřák, sportovec, 21 let, alkohol příležitostně.
MUDr. Michal Němeček
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko
Dobrý den, pane Štěpáne,
děkujeme moc za Váš dotaz. Příčin může být více, napřík...