Pálení žáhy a nevolnost
Dobrý den, asi 2 roky mám problémy s pálením žáhy a nevolností po jídle, brala jsem na to Aporabeprazol. Poslední dobou mi ale bylo špatně i přes to a to hlavně po jídle(těžko-jako bych snědla pytel kamení). Proto jsem chtěla najít jiné řešení a ptala jsem se svého praktického lékaře jestli když rabeprazol zamezuje tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku (jestli to dobře chápu) se stejného efektu nedá dosáhnout i vhodnou stravou, což mi bohužel nezodpověděl tak bych se na to ráda zeptala Vás. Před pár dny jsem se rozhodla rabeprazol na zkoušku vysadit a nepociťuji už nevolnosti po jídle, cítím ale občas mírné pálení žáhy. Snažím se držet dietu a jím převážně vařenou zeleninu a trochu čerstvého ovoce, které by nemělo působit kyselinotvorně (jak jsem našla je to třeba meloun). Zajímalo by mě jestli je to pro mě nějak nebezpečné když to takhle zkusím třeba měsíc, nevím jak rychle by mohlo dojít k nějakému poškození jícnu nebo žaludku. Na internetu je spousta různých doporučení co jíst a co ne, často protichůdných, tak těžko poznám co je pravda. Neměl byste nějaké doporučení ohledně vhodných potravin? Případně kam se s tímto problémem obrátit? Můj praktický lékař mi nechal udělat různá vyšetření, ale nikdy mi to bohužel pořádně nevysvětlil, takže jen vím že nemám Helicobacter pylori.
MUDr. Milan Hrubý
Specializace: NefrologieVážená paní/slečno Evo, z uvedených údajů není zřejmé, zda jste podstoupila endoskopické...