Osteoporoza
Bc. Martina Ševčíková.
K mému dotazu a Vaší odpovědi:
Je tělo schopné přijmout průmyslově používaný vápník (např. Hydroxid vápenatý - vápenný hydrát určený pro stavebnictví)? Myslím např. denně půl lžičky prášku zamíchat do mléka a vypít. Pokud by to fungovalo, bylo by to asi tisíckrát levnější, než kupovat drahé přípravky v lékárně. Děkuji za reakci. P. K
Odpověď odborníka:
Dobrý den pane Pavle. Hydroxid vápenatý je klasifikovaný jako žíravina, je tedy naprosto nevhodný ke konzumaci. Jedinou bezpečnou formou jsou tedy potravinové zdroje vápníku nebo přípravky z lékárny. Na vápník je bohaté mléko a mléčné výrobky, některé druhy zeleniny ( např. brokolice, kapusta, květák, čínské zelí, pórek ) a minerální vody s obsahem vápníku nad 150 mg/ litr. Aby byl vápník v organismu dostatečně využit, měl by být člověk fyzicky aktivní.
Děkuji za odpověď. Nicméně jste mi odpověděla na něco jiného, než jsem se ptal. Odpověď měla znít:"Tělo je (není) schopné hydroxid vápenatý využít pro tvorbu kostní hmoty za předpokladu aktivního pohybu, ale při nevhodné koncentraci se vystavujete nebezpečí poleptání sliznic".
Na stránkách http://www.osteoporoza.cz/novinky/vapnik-muzete-telu-dodat-i-umele-969 je však hydroxid vápenatý uvedený jako použitelná forma vápníku. O tom, že tato látka je žíravina není pochyb, ale žíravost je dána koncentrací roztoku. Chlor je také žíravina a dává ve do vody. Při navrhovaném způsobu konzumace by pH mléka možná vzrostlo z pH6 na pH7, což je naprosto bezvýznamné. Chápu však lobby lékárenských firem.
Pokud ještě zareagujete, budu rád.
MUDr. Milan Hrubý
Specializace: NefrologieVážený pane inženýre, nezbývá mi nic jiného, než podpořit původní odpověď mé kolegyn...