Nesnášenlivost potravin
Dobrý den, mám dotaz na nesnášenlivost jakéhokoliv masa vč. ryb, zároveň omezenou snášenlivost živočišných bílkovin, jako mléko, vejce. Po jednom malém soustu masa či po 1 vejci mi během několika hodin otékají vždy čelisti/kořeny zubů se zánětem zubů, s nesnesitelnými bolestmi, je to extrémně silné a prakticky nezastavitelné, přetrvává to několik týdnů a lékaři pouze vždy konstatovali, že to je zlé, léky na bolest zabírají minimálně. Začalo ty cystou v horní čelisti cca v 18 letech, po jejím odstranění je to ale totéž, největší bolest v jejím bývalém místě, ale také všude okolo. Proto maso prostě nejím, pouze malé množství mléčných výrobků a vajec. Nyní to trvá již 35 let. Dle komunikace s lékaři je to velmi neobvyklé a lékařem nakonec bylo doporučeno maso tedy nejíst. Jsou známy alespoň ze zahraničí, z literatury apod. takové případy, nebo jsem jediná na světě? Vyšetření krve na alergologii na všechny druhy masa bylo negativní. Ale calciová injekce v akutním případě částečně zabírá, stejně jako antihistaminika, např. Zyrtec. Maso po těchto drsných zkušenostech už jíst nechci, ale děkuji za Vaši případnou odpověď, která by mi vnesla do této záležitosti jasno.
Dobrý večer, Larisso, Váš dotaz předávám odborníkovi z oboru alergologie, odpoví Vám co ne...
MUDr. Milan Hrubý
Specializace: NefrologieVážená paní Larisso, alergie na maso může být alergií jak na vlastní sloučeniny tvořící...