Nadýmání po jídle
Dobrý den mám trávicí potíže po jídle kručení bublání v právo od pupku a pak přijde plynatost, byl jsem u gastroenterologie a tam mi dělali vyšetření a mám prý zaručeně játra a můj dotaz zní moje potíže je hlavně plynatost snažím se jíst netučné tvarohy šunky zelenínu ovoce pijí čistou vodu a zhubl jsem a žádný extra efekt nevidím ale ještě jsem neskončil akorát bych chtěl poradit naky potraviny co jíst a třeba naky čaj na nadýmání a tak nevím co víc dělat ještě váha cca 110kg výška 195cm díky naschledanou.
MUDr. Mgr. Anna Prchlíková
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: IV. interní klinika - gastroenterologie a hepatologie, VFN v PrazeVážený pane Franto, nadýmání obecně může souviset s dietou a životním stylem obecně. V první řadě Vám též doporučím, abyste zařadil každý den do programu fyzickou aktivitu - stačí procházku, nic těžkého, neseděl celý den... v dietě se vyhýbejte nadýmavým potravinám - to znamená velké části luštěnin (nenadýmá např. červená čočka...), některé zelenině - nadýmavá může být např. květák, brokolice, zelenina obecně je lépe stravitelná po tepelné úpravě; zeleniny se říká, že můžeme, kolik chceme, při nadýmání to ale zas až tak neplatí, člověku se doporučuje konzumace 300-400g zeleniny/den, ovoce 100-200g. Dále můžete zkusit efekt probiotik či fermentované zeleniny (kimchi, kysané zelí nesterilované). Malým dětem se proti nadýmání doporučuje kmín a fenykl (fenyklové čaje... brambory vařit s kmínem atd.), samozřejmě totéž lze doporučit i dospělým. Z doplňků stravy můžete vyzkoušet probiotika, z léků z volného prodeje preparáty s obsahem simethiconu. Pokud máte obtíže nedlouho po jídle, pak Vám mohou pomoci prokinetika (Itoprid/Kinito) - jsou to však léky na recept a ideálně je předepisuje gastroenterolog až po vyšetření zažívacího traktu endoskopem - po gastroskopii, toto vyšetření u Vás proběhlo? Pokud ne, uvažte ho doplnit. V dotazu píšete, že máte dle gastroenterologa "zaručeně játra" - neměl jste na mysli "ztučnělá játra"? Pokud ano, tak vězte, že ztučnění jater se v drtivé většině klinicky nijak neprojevuje. Je to však známka zvýšeného rizika kardiovaskulárních chorob, neboť tuk se ukládá v játrech, ale i v cévách. Příčinou bývá u malé části pacientů primární hypercholesterolemie, tedy porucha metabolismu tuků, v drtivé většině je však příčinou obezita. Řešením je redukce váhy. Otázkou, jak zhubnout, se zabývá obezitolog a jeho tým, do kterého patří nutriční specialista; nutriční specialista v první řadě vychází z analýzy stravovacích zvyklostí a režimových zvyklostí, podle toho pak vymýšlí konkrétní doporučení. U drtivé většiny pacientů je hlavním problémem skladba jídelníčku - absence kvalitních potravin v pestré stravě, jejich nahrazování sladkostmi, pečivem, přesolenými polotovary atd. Dalším problémem je absence pohybu. Pokud byste měl zájem, mohou Vám kolegyně pomoci s vyhledáním nutričního specialisty, i s objednáním. S pozdravem Anna Prchlíková