Listerioza v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pravděpodobnost onemocnění listeriozou a přenosu na miminko. Během těhotenství se vyhýbám potravinám, které by mohly listerie obsahovat. (ted 31 tt). Bohužel se mi 1x podařilo při smažení kuřecího plátku asi ne zcela do středu maso propéct. Svuj plátek jsem nechala na pánvi déle než ostatní,ale asi byl trochu silnější. Během jídla jsem ke konci zpozorovala ,že ve středu je ružové maso-asi syrové. Zbytek masa jsem znova hodila na pánev, ale mám strach, že jsem již nějaké syrové maso snědla.
Asi po 12ti hodinách po požítí jsem měla v noci 1x průjem a potom ještě dvakrát následující den s větším časovým odstupem. Původně jsem to přičítala užívání Magnesia,které mi bylo navýšeno kvůli častému tvrdnutí břicha trvající asi týden a taky stresem, kvuli tvrdnutí břicha i několikrát za hodinu. V dalsích dnech jsem ale průjem už neměla.
V následujícím týdnu jsem si několik dní odpoledne a večer naměřila teplotu 37,1- měřila jsem kvůli pálení očí a únavě.Což jsem si zdůvodnila prostě vyšší teplotou v těhotenství. Ted už mám ale přes den teplotu max 37 a spíš nižší.
Čím víc nad tím přemýšlím, tím jsem víc nervózní ,že jsem se nakazit mohla. Je nákaza listeriozou pravděpodovná/možná? Měla bych si nechat udělat krevní testy nebo jiné opatření?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, paní Ivano, nebojte se, riziko přenosu je velmi malé a popsané příznaky mohou být...