Listerióza
Dobrý den,
bohužel jsem těhotná žena plašan - potřebuji ujištění nebo lépe řečeno konzultaci.
Je mi 31 let, jsem těhotná v 17 týdnu a na Silvestra jsem si dopřávala sušené šunky nebo prosciutta (bylo to maso, co jsme odřezávali z naaranžované prasečí nohy, kterou jeden známý dostal). Až později po pozření cca 20 dkg šunky mě někdo upozornil, že to není tepelně opracované maso, ale jedná se jen o úpravu vysušením.
Od té doby tiše panikařím.
Už jsem si přečetla od té doby o listerii kde co, důvěryhodný seznam potravin od nějakého lékaře a ne jen z diskuzí také nemám a mám strach...
Hlídám si hermelín, syrové maso, paštiky, ale šunky, párky, mozarelu jím...
Prosím o odborný názor na riziko nákazy a zároveň o informaci, jak moc je listeriosa zmedializovaná - jinými slovy - je to časté onemocnění těhotných?
Předem Vám děkuji za odpověď,
s pozdravem,
Eva
MUDr. Petr Lidák
Specializace: Dětská gynekologie, Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ambulance MUDr. Petr LidákDobrý den, ve své praxi jsem se s ní ještě nesetkal. S pozdravem P.L....