Jádra broskví a meruněk a jejich jedovatost
Dobrý den,
jsem ve 38. týdnu těhotenství, denně si dopřávám hodně ovoce a zeleniny. Můj dotaz se týká konkrétně broskví a meruněk, kterých si momentálně dopřávám i několik denně a docela mě vyděsil článek na téma kyanid v peckách...často se mi stane, že u broskví je pecka prasklá a je volně přístupné jádro, dočetla jsem se, že takové broskve se nemají vůbec jíst, neboť kyanid se z pecky může vyloučit ven. Vůbec jsem o žádném kyanidu v peckách netušila a pecku, i když prasklou, kolikrát "ohlodám", aby na ní nic nezbylo. Mohla jsem nějak ohrozit miminko? Při jakých dávkách je to opravdu nebezpečné? Dnes u jedné broskve byla pecka téměř rozdrcená, mám strach, zda jsem nespolkla něco i z jadérka uvnitř. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, paní Lucie určitě můžete být v klidu, jádra jsou sice jedovatá, ale pokud nepoj...