Infekce
Dobrý den, paní doktorko (pane doktore). Ráda bych se zeptala na Váš názor, zda jsou na místě obavy. Jsem v 36. týdnu těhotenství a v restauraci jsem si dala steak z vepřové panenky. Vyžádala jsem si ho velmi dobře propečený. Když jsem snědla asi polovinu, všimla jsem si, že z masa vytéká světle růžová šťáva. Přitom steak byl jinak uvnitř dobře propečený, maso nebylo ve středu růžové. Jen mě zarazila ta růžová šťáva. Maso bylo hodně šťavnaté. Mám teď velké obavy, zda nemohlo dojít k nějaké nákaze, největší obavy mám z listerie. Je možné, aby se tato bakterie vyskytla i uvnitř masa? Nejde mi do hlavy, jak z masa mohla vytékat růžová šťáva, když jinak mi přišlo uvnitř hotové. Děkuji za Váš názor.
MUDr. Dagmar Doležalová
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé BrnoDobrý den, listérie se běžně zničí při teplotě nad 70°C po dobu 10 min. Pokud byl steak ...