Dotaz ohledně kampylobakteriozy
Dobrý den, mám dotaz ohledně kampylobakteriozy. Měla jsem příznaky nemoci (průjem 25x/24 hod, únava, zvýš. teplota 37,7); o dva dny později jsem byla vyšetřena lékařem a odebrány stěry. Po 5 dnech od propuknutí nastalo výrazné zlepšení stavu, stolice pevná 1x/24 hod., chuť k jídlu normální, bez bolestí, bez teplot.
Chci se zeptat, zda je možné, aby se někdo v domácnosti nakazil např. z marmelády, kterou jsem konzumovala cca 6. den (možná jsem nevědomky olízla lžičku, kterou jsem pak nabírala marmeládu..), nebo jestli se někdo může nakazit např. z likéru, kterého jsem si lokla na žaludek... V tu dobu jsem ještě nevěděla, že jsem čerstvě prodělala kampylobakteriovou infekci a tuto překvapivou informaci z hygieny jsem dostala až následující den
A můj druhý dotaz se týká práce. Jsem po 14 dnech již uznána práce schopnou i když nemám potvrzen negativní stěr, jehož výsledky očekávám cca do týdne. Jsem THP v automobilovém průmyslu. Zaměstnavatel se obává zanesení nákazy na pracoviště a tak mě nechává na tzv. home office, dokud nebudu mít negativní stěry. Je jejich obava opodstatněná, když mě lékařka uznala práce schopnou?
Moc děkuji za informace

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou
Dobrý den, kampylobakteriová enteritida je jednou z nejčastějších příčin průjmu v letních...