Campylobacter
Dobrý den, měla bych několik dotazů k bakterii Campylobacter, která mi byla zjištěna z výtěru z rekta. Při horečkách a následných průjmech jsem držela dietu (hlavně tekutiny, následně vařená mrkev a rýže, rýžová polévka, banány, jablka), po zlepšení (týden) jsem přešla na normálnější stravu (brambory s vařeným masem, přidala jsem bílý jogurt, pečivo, lučinu apod.). Z dalšího výtěru u paní doktorky mi bylo řečeno, že bakterie je ve stolici stále (stolici mám nyní řidší, trochu do žluta, nezapáchá, ale již je bez hlenu), můj dotaz zní: je nutné nadále dodržovat dietní opatření (tím myslím jen vařená mrkev, rýže, jablka apod.) než zcela bakterie z organismu zmizí nebo v této fázi již dieta nemá na vylučování bakterie z těla takový vliv? Samozřejmě bych se vyhýbala smaženým jídlům, alkoholu, tučným mléčným výrobkům, tučnému masu apod., ale mohu již nasadit normálnější stravu? Jsem velmi štíhlá a nerada bych ještě více zhubla. Paní doktorka mi doporučuje, abych jedla jako v případě akutní fáze jak jsem psala výše, ale to je pro mě už nyní neudržitelné. Další dotaz zní: Pokud se tato bakterie v lidském těle objeví, může to mít nějaký vliv na orgány? Jak dlouho se může v těle bakterie držet a mám tomu přizpůsobit námahu, sport? Jak vyloučení bakterie z těla urychlit, pomohou probiotika, lichořeřišnice? Často se tato bakterie objevuje u velmi malých dětí, je možné, že jsem tuto bakterii ve svých 31 letech dostala proto, že mám zhoršenou imunitu, nebo je prostě přirozené, že když jsem se dostala s touto bakterií do styku, že jsem se nakazila? Nikdo v okolí tuto bakterii neměl, ani jsem neměla nedovařené drůbeží maso, jen hovězí burger, ale prý v hovězím mase tato bakterie není. Omlouvám se za vícero dotazů, ale odpovědi jsem prozatím nikde nezískala. Moc děkuji!
Dobrý den Marto,
pokusím se odpovědět na Vaše dotazy - dietu už bych nasadila "normálnějš...