Brutnák, toxicita
Ještě bych se Vás zeptala na jednu věc, a jde o kamarádku. Nesmím žádná ochucovadla jako je magi, sojová omáčka … Vyčetla jsem, že lze toto nahradit brutnákem lékařským, že je vhodný jako koření do polévek, a dělá ostrou chuť. Po několika letém používání jsem se o víkendu v jiném bylinkáři (není můj, je z knihovny) dočetla, že se musí na něho dávat pozor, že je mírně jedovatý, a tedy užívat ho velmi střídmě, což se u nás v kuchyni nikdy nedělo. Pokud je rostlina mírně jedovatá, a její konzumace je dlouhodobější, jaký to má vliv na organizmus. Já to naučila používat i kamarádku, nerada bych jí něco zavinila. Zkrze můj nedávný problém mi velice pomohla a stále pomáhá, jistě bych si vyčítala, že jsem ji naučila tuto bylinku v kuchyni používat. Teď jsem si začala dělat starosti zase já. Prosím, jak se může po několikaleté konzumaci jedovatá látka projevit. Děkuji
![avatar-placeholder](https://www.ulekare.cz/bundles/ulekare/img/avatar-placeholder.png?version=1738656284)
Dobrý den, některé části brutnáku obsahují alkaloidy, které mohou škodit játrům, ale vět...