Brutnák, toxicita
Ještě bych se Vás zeptala na jednu věc, a jde o kamarádku. Nesmím žádná ochucovadla jako je magi, sojová omáčka … Vyčetla jsem, že lze toto nahradit brutnákem lékařským, že je vhodný jako koření do polévek, a dělá ostrou chuť. Po několika letém používání jsem se o víkendu v jiném bylinkáři (není můj, je z knihovny) dočetla, že se musí na něho dávat pozor, že je mírně jedovatý, a tedy užívat ho velmi střídmě, což se u nás v kuchyni nikdy nedělo. Pokud je rostlina mírně jedovatá, a její konzumace je dlouhodobější, jaký to má vliv na organizmus. Já to naučila používat i kamarádku, nerada bych jí něco zavinila. Zkrze můj nedávný problém mi velice pomohla a stále pomáhá, jistě bych si vyčítala, že jsem ji naučila tuto bylinku v kuchyni používat. Teď jsem si začala dělat starosti zase já. Prosím, jak se může po několikaleté konzumaci jedovatá látka projevit. Děkuji
Dobrý den, některé části brutnáku obsahují alkaloidy, které mohou škodit játrům, ale vět...