Bakterie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně bakterií Pseudomonas. Dnes jsme byli s přítelem na návštěvě u mé tety, která nám k jídlu připravila lívance. Avšak jedno vejce, které do těsta použila, bylo prý lehce nazelenalé, jakoby fluorescentní (bohužel to řekla až po jídle). Teta ho použila, jelikož u se s tím už kdysi setkala a nic jí nebylo. Doma jsem však zjistila, že vejce bylo pravděpodobně kontaminováno bakteriemi Pseudomonas. Teď nevím, jestli se mám obávat, jelikož zrovna beru již 8. den ATB Ospen na spálovou angínu (četla jsem, že lidé se slabou imunitou a lidé s ATB mohou mít vážnější zdravotní problémy), jestli jsem se nemohla nakazit. Zároveň kojím (mám 7 měsíční miminko) a tak bojím se, abych jej nenakazila. Mám jít preventivně k lékaři na testy, nebo je u mě riziko napadení bakterií nepravděpodobné?
MUDr. Zdeňka Janoušková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká BítešDobrý den. Těžko říci, zda ve vejci opravdu byla Pseudomonáda. Ve vejcích bývá spíše Salm...
MUDr. Jana Moravcová
Specializace: Infekční lékařství, Tropické a cestovní lékařství, Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice na Bulovce, klinika infekčních, parazitních a tropických nemocíRozpoznat, zda bylo vejce kontaminováno bakteriemi či nikoliv nejde podle vzhledu, pouze podle mik...