Rakovina jater - dietní doporučení
Dobrý den, prosím o radu, jak upravit jídelníček pro ženu starší 55 let s obezitou prvního či s počátkem druhého stupně (odhaduji zhruba devadesát až sto kilo na 170cm) při rakovině jater (při a po léčbě chemoterapií). Již se před několila lety léčila s rakovinou jiného typu (a několikrát prodělala chemoterapii). Má taková osoba, která navíc pociťuje bolest v oblasti jater, mít i lehce redukční jídelníček, kupříkladu s příjmem kolem 7000 Kj (případně i méně)? Je pro ni vhodné zkusit zdravě zhubnout, pokud si to přeje? Zejména mě zajímá, zda preferovat potraviny spíše s ohledem na to, zda jsou zdraví prospěšné či brát v potaz zejména doporučení jaterních diet při mononukleoze apod. (např. konzumace luštěnin a celozrnného pečiva, olivového a lněného oleje, soja, česnek, cibule, křen, brokolice, "rizikových potravin" z hlediska možných plísní - naklíčené luštěniny, sušené ovoce apod.). A co káva - údajně s preventivními účinky proti rakovině jater, přitom však při šetřící dieta zapovězená s výjimkou bezkofeinové? Je vhodné užívat b-komplex, šťávu z červené řepy, ostropestřec, a případně další bylinky povzbuzující játra? Děkuji.
Dobrý den, u onkologicky nemocného pacienta bych redukční dietu (ani lehce redukční) určitě ...