Vitamín B12 - nedostatek může vést k chudokrevnosti
Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán.
Modrá je dobrá
Kobalt, který je důležitou součástí tohoto vitamínu, je jako volný kov modrý - přidává se do skla, které zbarvuje do syté, „kobaltové modři“. Buňky v lidském těle ale nejsou modré. Kyanokobalamin, jak se biochemicky vitamin B12 jmenuje, hraje důležitou roli v krvetvorbě. Tento vitamín je součástí komplexu vitamínů skupiny B.
Proč je tak důležitý
Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Bez vitamínu B12 jsou červené krvinky příliš veliké a nedokážou správně plnit svou funkci - předávat kyslík buňkám.
Kde ho najdu
Je obsažen hlavně v živočišných produktech, jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ve velkém množství je obsažen v játrech, ledvinách a srdci. Pokud jste vegetarián, máte možnost získat ho ze zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách. U zdravého člověka pokryje denní potřebu vitamínu B12 běžná strava. V malé míře se na tvorbě vitamínu B12 podílejí střevní bakterie.
Když chybí nebo přebývá
Přebytek vitamínu B12 v lidském těle zpravidla nenastává, neboť tento vitamín se v těle do zásoby neukládá. Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností známou jako perniciozní anémie. Může dojít k onemocnění nervové soustavy a poruše růstu.
Může být nebezpečný?
V dostupné literatuře nebylo popsáno poškození zdraví vitamínem B12 ani jeho předávkování.
Kdy ho užívat
Doporučené denní dávky kyanokobalaminu v České republice jsou:
- u dospělých 2,5 ug/den
- v těhotenství 3,5 ug denně
- u kojících žen 4,0 ug/den.
Přepočteno na potraviny, jedna porce masa by měla pokrýt denní potřebu vitamínu B12 u dospělého člověka. Doplňování vitamínu B12 potravinovými doplňky je doporučeno v případě přísného vegetariánství a při dietách omezujících množství živočišné stravy (například u onemocnění ledvin). Nedostatek vitamínu B12 při poruše jeho vstřebávání se léčí pouze injekčně.
Pokud máte dojem, že trpíte nedostatkem vitamínu B12, můžete si koupit některý z mnoha nabízených potravinových doplňků. Doporučujeme však tyto obtíže konzultovat s lékařem.