#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

ROZHOVOR S ODBORNÍKEM: Tučná játra mohou přispět k rozvoji cukrovky

Jak na zdravá játra? Mgr. Lukáš Malý 23.1.2024
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Diabetologové u cukrovkářů s nadváhou ztukovatěná játra vždy předpokládají, a játra svých pacientů proto pravidelně vyšetřují. Vedoucí Diabetologického centra III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., vysvětluje, proč spolu tato dvě onemocnění úzce souvisejí, jakým způsobem lze ztukovatěná játra léčit i proč je důležité, aby měl člověk játra zdravá.

U ztukovatění se dnes klade větší důraz na související metabolickou poruchu

Jak spolu souvisí diabetes mellitus 2. typu a tučná játra?

Jejich vzájemná souvislost spočívá v energetickém metabolismu čili toku energie v těle. Tělo si v případě dostatečného přísunu potravy přirozeně vytváří energetické zásoby v podobě živočišného škrobu nebo tuku. Počítá totiž s tím, že může přijít doba hladovění. Tuk se normálně ukládá v podkožní tkáni, ale pokud přijímáme potravy nadbytek, začne se ukládat i na jiných místech – kolem střev, srdce, ledvin, ve slinivce, svalech nebo právě v játrech. Jednoduše proto, že už ho není kam dávat. Ve všech těchto orgánech zhoršuje tuk fungování metabolismu a zvyšuje inzulinovou rezistenci. To platí i o játrech. Tučná játra se budou snažit cukr spíše vypouštět do krve, místo toho, aby ho uchovávala jako zdroj energie. Tím se zvyšuje riziko rozvoje cukrovky. Devadesát procent pacientů s cukrovkou 2. typu má nadváhu nebo trpí obezitou.

Zeptejte se na zdravých svých jater bezplatně v naší online poradně s lékařiPoradna je otevřená pro vaše dotazy od 1. 2. do 30. 4. 2024.

Jakým způsobem „zapadá“ nealkoholové ztukovatění jater mezi projevy metabolického syndromu?

To je aktuální otázka. Dosud se vždy zdůrazňovalo, že jde o nealkoholové ztukovatění jater, případně nealkoholovou steatohepatitidu. V současnosti se ale neklade takový důraz na to, že jde o nealkoholové postižení, jako spíše na to, že je spojeno s metabolickou poruchou. Zvětšený obvod pasu se totiž považuje za jeden z ukazatelů metabolického syndromu. Když se pak pacientovi podíváme do břicha, zjistíme, že tuk se hromadí i v jeho játrech. Jde tedy očividně rovněž o jeden z mnoha projevů tohoto syndromu.

Kam až se může jaterní postižení rozvinout?

Když se bavíme o postižení jater u pacientů s cukrovkou, máme většinou na mysli steatózu, tedy ztukovatění jater, nebo steatohepatitidu, kde se přidává zánětlivá složka onemocnění. To jsou první stadia postižení, která mohou následně vyústit v různé změny jaterní struktury. Játra začnou obsahovat více vaziva a jsou tužší. Jako poslední stadium pak může přijít cirhóza jater. Pokud pacient problémy nijak neřeší, může to skončit podobně jako u mnoha dalších onemocnění úmrtím.

U cukrovkářů se vyšetřují játra minimálně jednou za rok

Jak se jaterní postižení u cukrovkářů zjišťuje?

U pacientů s nadváhou nebo obezitou vždy tušíme, že jejich játra v sobě zvýšený obsah tuku mají. To bývá pravidlem. Důležité je vždy určit stadium jaterního postižení na základě několika parametrů. Jednak ultrazvukem, pomocí kterého vidíme, jestli v sobě játra mají zvýšené množství tuku, jednak pomocí elastografie, díky níž dokážeme měřit také jejich tuhost. Na základě laboratorních nálezů posoudíme celkový stav jater a to, do jaké míry je v nich přítomen zánět.

Kdy se vyšetřují játra diabetiků, a naopak kdy se na cukrovku vyšetřují pacienti s onemocněním jater?

U pacientů s cukrovkou provádíme jaterní testy minimálně jednou za rok. I když dopadnou dobře, musíme je za rok zopakovat, protože u pacientů s nadváhou nebo obezitou riziko jaterního postižení zůstává. Jaterní testy nám neprokážou ztukovatění jater, které ale u těchto pacientů stejně předpokládáme.

Když má pacient zvýšené jaterní testy, je doporučen k ultrazvukovému vyšetření. V některých případech pacienty rovnou předáváme kolegům hepatologům. Ti pak mohou provést řadu dalších vyšetření včetně třeba jaterní biopsie.

Naopak pokud pacient dochází na hepatologii pro onemocnění jater, není problém u něj vyšetřit glukózu třeba i několikrát ročně. Vyšetření je velice levné a rutinně se provádí.

Pokud se člověk neléčí na diabetologii ani na hepatologii, měl by po 40. roce života absolvovat jednou za dva roky preventivní prohlídku u praktického lékaře, kde by měl být vyšetřen mimo jiné na obsah cukru v krvi.

Úprava životosprávy se na stavu jater rychle projeví

Co je základem léčby ztukovatěných jater?

Játra se dají chránit zejména zdravou životosprávou. Mají obrovskou regenerační schopnost a s různými zátěžovými stavy se vyrovnávají velice dobře. Nadměrný přísun potravy je ovšem hodně poškozuje. Doporučujeme proto především změnu životosprávy v souvislosti s redukcí hmotnosti. Pacient, který je informován o svých problémech s játry, by se měl skutečně hluboce zamyslet nad tím, jak snížit svoji váhu. Vypadá to, že v budoucnu budeme mít i účinnou léčbu v podobě léků, ale v tuto chvíli je jedinou možností změnit životosprávu a nechat játra spontánně regenerovat. Samozřejmě doporučujeme také zcela vynechat alkohol.

Projeví se změna životosprávy rychle?

Ano. Pokud bychom je sledovali ultrazvukem, viděli bychom, že spolu s poklesem váhy snižují svoji velikost i játra a snižuje se v nich obsah tuku. Často to vidíme u pacientů, které hospitalizujeme při bariatrických výkonech pro snížení tělesné hmotnosti. Před zákrokem jim je předepsána nízkokalorická dieta, aby se zmenšila velikost jejich jater. Když pacient dietu dodržuje, játra se zmenší během několika dnů.

Ztukovatění jater na sobě pacienti nepoznají

Proč je dobré mít játra v dobré kondici?

Z řady důvodů. Můžeme je potřebovat pro nějaké zátěžové situace, pro závažné zánětlivé onemocnění, sepsi nebo ve chvíli, když musí být nasazena léčba nádorového onemocnění – játra jsou při chemoterapii poškozována. S játry v dobrém stavu máme větší šanci, že léčbu zvládneme. Ale i obyčejná antibiotika se stejně jako celá řada jiných léků metabolizují v játrech a jsou pro ně zátěží. 

Stává se, že pacienti vaše doporučení ignorují?

To se stává běžně. Většina pacientů nedokáže dodržovat omezení v životosprávě z různých důvodů. Víme to podle toho, že máme v České republice polovinu populace s nadváhou nebo obezitou. U pacientů s cukrovkou 2. typu vidíme souvislost s nadměrným příjmem potravy ve více než 90 procentech případů.

Pacientům se ztukovatěnými játry jejich jaterní postižení nemusí zpočátku přinášet žádné komplikace, ztukovatění na sobě nepoznají. Je to pro ně často hodně abstraktní diagnóza. Je třeba proto vysvětlovat, že i když problémy v tuto chvíli nemají, může se jim v játrech v důsledku rozvinout zánět, který vždy vede k postižení tkáně orgánu. Játra budou mít větší obsah vaziva a situace může dospět až k cirhóze a jaternímu selhání. Když ale pacient zhubne, zmenší se obvod jeho pasu a zmenší se i obsah jaterního tuku. Životosprávou dokážeme játra dlouhodobě chránit.

Zeptejte se na zdravých svých jater bezplatně v naší online poradně s lékaři. Poradna je otevřená pro vaše dotazy od 1. 2. do 30. 4. 2024.

Autor článku: Mgr. Lukáš Malý
Líbil se vám článek?
+145
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Játra nemusíte jen propít, dají se i projíst! Co s tučnými játry?

Řekl vám lékař, že máte tučná játra? Zamyslete se nad tím. Není to rozsudek...

„Tučná játra“ nejsou doménou jen tlouštíků

Překvapuje vás, že se vám ukládá tuk v játrech? Nejedná se o nic vzácného. Může...

Víte, že příčinou inkontinence může být i cukrovka?

Ačkoliv inkontinence nepatří mezi často zmiňované komplikace cukrovky, může...

Čtyři tipy, jak zabránit rozvoji cukrovky 2. typu

Dědičné předpoklady ani věk nikdo z nás změnit neumí. Přesto ale můžeme riziko...

Máte tučná játra? Vyšetření se bát nemusíte

Řešení ztukovatění jater je snadné a neinvazivní, tak jako vyšetřovací proces...

Za co vám játra poděkují

Věděli jste, že nejenom všechno, co jíte, ale i co dýcháte a přijímáte přes...

Léky na cukrovku neléčí dnes jen cukrovku

Cukrovka 2. typu a nemoci srdečně-cévního systému se velmi často vyskytují pospolu....

Zeptejte se zdarma na svá játra: Otevíráme tematickou poradnu

Položte jakýkoliv dotaz ohledně jater. Lékaři zodpoví otázky týkající se cirhózy,...

Varovné signály, že vaše játra nepracují správně

Játra jsou pro fungování organismu nepostradatelná. Zajišťují mnohé funkce....

Když játra ničí obezita…

Játra jsou orgánem s řadou funkcí, které jsou pro život nezbytné. Narušit je...

Doporučujeme

Čtěte více

Rozdíl mezi jarní, letní a podzimní alergickou sezonou

Alergici, kteří jsou citliví jen na určitý druh pylu, většinou nemají potíže...

Rozdíl v sexuální touze

Navzdory tomu, že mužům obvykle stačí jen okamžik a je vzrušený, zatímco žena...

Rozdílná potřeba spánku může narušit vztah

Každý člověk se od ostatních lidí odlišuje. Má rozdílné nejen názory, ale i...

Rozdíly v alergických projevech jsou dané geneticky

Pylová alergie je sice jen jedna, ale její projevy se liší tolikrát, kolik je...

Rozdíly v sexuální touze

V každém dlouhodobém partnerském vztahu je čas od času normální, že se vyskytne...

Rozeznejte srdeční selhání u svých blízkých díky několika znamením

Odhaduje se, že v České republice může žít kolem 300 000 lidí se srdečním selháním,...

Rozhodli jste se pro novoroční dietu? Připomeňte si její pro a proti

Klíčem je najít způsob stravování, který vám bude dlouhodobě vyhovovat, bude...

Rozhodněte se pro život

„Vaše bílé krvinky jsou jako silní bílí žraloci, kteří napadají a ničí zmatené...

Rozhovor s lékařem: jak pečovat o pleť po menopauze?

Přibývající léta a hormonální změny se negativně podepisují na zdraví pokožky....

Rozhovor s odborníkem: Řešením dětského strachu z bolesti je znecitlivující krém

Zvládnout v ordinaci vyděšené dítě bývá stresující nejen pro jeho vlastní rodiče,...

Rozhozené zažívání v létě – víte, jak mu předcházet?

Stávající období na jednu stranu znamená větší dostupnost ovoce a zeleniny,...

Rozhýbat ztuhlé klouby mohou pomoci i lázně

Léčba revmatoidní artritidy zdaleka nespočívá pouze v užívání medikamentů. Nápomocná...

Rozhýbejte své srdce

Vy i vaše oběhová soustava jste v parném a proměnlivém počasí zajisté dostali...

Rozkolísaná hladina hormonů může znamenat i život ohrožující stav

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo...

Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění...

Rozlučte se s pocitem těžkých nohou v těhotenství

Když si v těhotenství postěžujete na těžké nohy, většina lékařů vám odpoví,...

Rozmazané a neostré vidění - tak začíná šedý zákal

Katarakta, neboli šedý zákal, je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její...

Rozmazané vidění? Pomoc nabízí nová online konzultace

Až 153 milionů lidí na celém světě neřeší své dioptrické vady a žije se zrakovým...

Rozpoznejte nejčastější příznak osteoartrózy – bolest!

Cítíte bolest v kloubu, která je horší ráno nebo po delším odpočinku a zlepšuje...

Rozpraskané koutky? Může jít o infekci nebo nedostatek vitaminů

Bolestivé a rozedřené ústní koutky jsou vždy nepříjemné. Většinou tento problém...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#