#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S nemocemi žil se nebojte obrátit na odborníka

Správná léčba MUDr. Jolana Vršecká 6.5.2024

Žilní onemocnění trápí až 60 % populace. Jejich příznaky jsou různorodé, stejně tak medicínské postupy vedoucí k úlevě od nich či jejich definitivnímu řešení. Dobám, kdy se neléčila příčina onemocnění žil, dávno odzvonilo. Medicína i zde udělala obrovský krok či možná spíše skok.

Není otok jako otok

Obtíže vznikající na podkladě porušeného toku v žilách dolních končetin patří mezi tzv. nespecifická, mohou tedy být připisována i jiným, mnohdy závažnějším onemocněním. Při zaznamenání otoku končetin je nejprve nutné vyloučit například srdeční selhání, krevní sraženinu či infekci. Diagnostický proces zahrnuje kromě běžného vyšetření lékařem v ambulanci i kontrolu otoků pomocí ultrazvuku. 

Co dělat, aby se křečové žíly neobjevily?

Ke vzniku chronického žilního onemocnění přispívají mnohé faktory. Náchylnější jsou k němu všeobecně ženy a jedinci vyšší tělesné výšky. Svou roli sehrává dědičná složka. Výskyt onemocnění žil samozřejmě roste také s přibývajícím věkem. To vše jsou bohužel faktory, které ovlivnit nelze. Svou pozornost v prevenci musíte věnovat tomu, co ovlivnit můžete – zejména pak racionální stravě a dostatku pohybu, které vedou k udržení zdravé tělesné hmotnosti. Jedinci s příznaky chronického žilního onemocnění, jako např. těžkými a bolavými nohami, metličkami nebo křečovými žilami, by se měli vyhnout dlouhému stání či sezení. Neprospívá jim ani saunování, těsné oblečení či vysoké podpatky. 

Když už tu příznaky jsou, jaké jsou možnosti léčby?

Základem je konzervativní léčba, která kromě výše popsaných režimových opatření zahrnuje kompresi (kompresní punčochy, podkolenky, obinadla) a venofarmaka. Jedná se o léky, které vám doporučí lékař na podporu pevnosti žilních stěn a zamezení žilního zánětu.

Podle projevů nemoci, výsledků vyšetření, ale i přání pacienta, může lékař rozhodnout o vhodném zákroku. Mezi tyto zákroky patří:

  • Skleroterapie, která se využívá hlavně pro léčbu metliček a drobnějších varixů a na odstranění pozůstatků křečových žil po operačních zákrocích. Spočívá v aplikaci speciální látky ve formě tekutiny nebo pěny do žíly, která k sobě slepí žilní stěnu a poškozená žíla se postupně svraští.
  • Chirurgické odstranění křečových žil spočívá v operačním odstranění nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce.
  • Flebektomie znamená, že v konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkráceny nebo odstraněny.
  • Při termální ablaci je do žíly je zaveden tzv. radiofrekvenční katétr či laserové vlákno. Ty jsou pak pomalu posouvány za současné aplikace odpovídající energie přímo uvnitř cévy. Tím dochází k nevratnému poškození žilní stěny s jejímu následným zvazivovatěním.
  • Mechanicko-chemická ablace (MOCA – mechanochemical ablation) spočívá v tom, že pacientovi je zaveden infuzní katétr s vnitřním rotujícím drátkem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy. 
  • Žilní lepidlo se pacientovi aplikuje prostřednictvím do žíly zavedeného katétru.

Dlouhodobé výsledky jsou u jednotlivých metod srovnatelné. Rozdílné je u nich však zastoupení komplikací. Při klasických metodách se pacienti častěji potýkají s krvácením, tvorbou modřin či infekcí operačních ran. Po výkonu obvykle stráví vzávislosti na vykonávaném povolání v dočasné pracovní neschopnosti okolo 2 až 6 týdnů. Modernější přístupy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Důležité je také upozornit, že operační zákroky nevyřeší podstatu onemocnění a je třeba se léčit i po nich.

Žilní onemocnění již dávno nejsou neřešitelným problémem. Neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Dnes již není třeba žilními onemocněními roky nepříjemně trpět, což může být spojeno nejen s řadou rizik, ale vést i k přímému zhoršení nemoci. Je možné s nimi něco dělat, ale vyžaduje to od pacientů určitou snahu, jednou z cest, jak se k řešení velmi jednoduše dostat, je ho začít hledat přes Žilní poradnu

(vrjo)

 

Zdroje:

  1. Žilní poradna. 2024. Webové sídlo. Dostupné na: https://zilniporadna.cz
  2. Karetová D., Vojtíšková J. Seifert B. et al. Chronická žilní onemocnění. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, Společnost všeobecného lékařství ČSL JEP, 2021. Dostupné na: https://svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/37/chronicka-zilni-onemocneni-2021.pdf

 

24C2CVDAR738

 

Autor článku: MUDr. Jolana Vršecká
Líbil se vám článek?
0
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

S křečovými žilami se neváhejte obrátit na odborníka!

Nohy ozdobené naběhlými modrofialovými křečovými žílami trápí mnoho lidí. Takzvané...

Vyšetření žil - jak se rozpozná konkrétní onemocnění

Onemocnění žil je velmi frekventované. Mezi nejčastější onemocnění žil řadíme...

CHIVA vás může zbavit křečových žil

Děsí vás představa velké operace křečových žil v celkové narkóze? Pak vězte,...

Štíhlá a bez křečových žil

Máte dispozici ke křečovým žilám a nějaká kila navíc? Redukční dieta a pohyb...

Prevence vzniku křečových žil

Dokonalá prevence vzniku křečových žil je prakticky nemožná. Je to dáno právě...

Sezóna křečových žil se blíží. Co (ne)dělat?

Nadcházející teplé počasí je pro většinu z nás velmi vítané, křečovým žilám...

Vznik, projevy a léčba zánětu žil. Jak se mu vyhnout?

Zánět žil, flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na...

Anatomie křečových žil závisí na věku

Doposud byla všeobecně přijímána teorie, že rozvoj křečových žil začíná od místa...

Osm tipů pro nohy bez křečových žil

Nevzhledné „křečáky“ hyzdící dolní končetiny na sebevědomí nepřidávají. Za jejich...

Zbavte se křečových žil přirozenou cestou

Ať už problémy se žilním systémem máte, nebo se naopak chcete vzniku křečových...

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#