#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak řešit neuropatické bolesti zaviněné léčbou rakoviny

PharmDr. Irena Macků 26.11.2017

Onemocnění rakovinou každého vyděsí. A co teprve, když po úspěšném ukončení léčby nepřijde úleva, ale místo ní další potíž v podobě silných bolestí? Důležité je nevzdávat se – pomoc a podporu lze najít třeba v příbězích pacientů s podobným osudem.

rakovinna_bunka
Chemoterapie může mít řadu nežádoucích účinků. Kromě známých potíží se mohou objevit i tzv. neuropatické bolesti.

Něco za něco

Chemoterapie může mít řadu nežádoucích účinků. Kromě známých potíží, jako je nevolnost nebo vypadávání vlasů, se mohou objevit i neméně závažné, tzv. neuropatické bolesti. Děje se tak například po lécích obsahujících účinné látky taxany. Dokážou některé nádory skutečně vyléčit. Avšak akutně nebo i chronicky se po jejich aplikaci snižuje citlivost prstů, horních i dolních končetin a způsobují pocit mravenčení (parestezie) až ztrátu reflexů. Tyto potíže výrazně snižují kvalitu života. Často přetrvávají až 2 roky po ukončení léčby. Více než polovina pacientů pak trpí bolestmi nebo mravenčením i po 6 měsících od konce terapie. Chemoterapie je často kombinací více látek a ty mohou ještě prohloubit neuropatie vyvolané taxany, obzvlášť ve vyšších dávkách. Na druhou stranu je to však často také léčba zachraňující život. 

Pomoc existuje

Zkušenost s výše uvedenými nežádoucími účinky měla pacientka, které v 66 letech diagnostikovali agresivní typ karcinomu prsu. Po terapii taxany se nádor zcela vytratil, avšak po 3 letech se objevil znovu, včetně metastáz a komplikací. Následovalo celkem 10 měsíců další léčby, která opět úspěšně zlikvidovala zhoubné buňky. Avšak boj s rakovinou si tentokrát vyžádal daň v podobě silných neuropatických bolestí nohou a mravenčení prstů rukou. Ani užívání léků předepsaných neurologem nezabíralo. Časem se navíc bohužel rakovina znovu vrátila a nově nasazená chemoterapie rovněž přispěla k bolestem. Posléze pacientka začala pravidelně užívat doplněk stravy s obsahem vitaminu E, kyseliny α-lipoové a dalších antioxidantů. Po měsíci se vytratily potíže na rukou a zmírnily bolesti nohou. Díky své trpělivosti tak pacientka zvládla porazit rakovinu i neuropatické bolesti.

(mir)

Zdroj: Svoboda M. Případ ústupu parestezií u pacientky s periferní senzorickou neuropatií indukovanou chemoterapií taxany. Corpus et Psyché České vyd. 2015; 6 (1); 10–11. ISSN: 1804-4921.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#