Co je to perniciózní anémie?
Perniciózní anémie je nedostatek červených krvinek způsobený nedostatkem vitaminu B12 (kobalaminu) nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Onemocnění je také typické svými neurologickými komplikacemi. Jedná se o chorobu vyšších věkových skupin (zpravidla nad 60 roků) a postihuje rovnoměrně muže i ženy.

V jakých potravinách je obsažen vitamin B12?
Vitamin B12 je nejvíce obsažen v mase, zejména v játrech. Proto je jeho nedostatek typický pro vegetariány. Dále jej přijímáme ve vejcích a v mléce. Vitaminu B12 však může být v potravě dostatek, ale imunitními mechanismy může být narušeno jeho vstřebávání.
Jak onemocnění probíhá?
Choroba se rozvíjí pomalu a nenápadně, při postupné adaptaci organismu na toto onemocnění se příznaky objeví až relativně pozdě. Kromě příznaků z anémie neboli chudokrevnosti (bledost, únava, závratě, dušnost) může dojít také k hubnutí, pálení jazyka a pocitu slabosti dolních končetin. Mohou se objevit i průjmy.
POZOR! Až u 8 % nemocných se časem může vyvinout rakovina žaludku! Proto je nutné, aby nemocní byli pravidelně gastroskopicky vyšetřováni (jedná se o endoskopické vyšetření žaludku).
Jaká je léčba?
Jediným účinným lékem je vitamin B12 podávaný v dostatečné dávce injekčně do svalu.