Časná expozice cereálním výrobkům nezvyšuje riziko celiakie
Vědci z koloradské univerzity v Denveru zjistili, že časná expozice cereálním výrobkům před 6. měsícem věku nezvyšuje riziko celiakie. Výsledky studie vědci uveřejnili v červnovém čísle 2006 časopisu Pediatrics.
Do studie bylo zahrnuto celkem 1600 dětí. Z tohoto množství se pouze u 16 dětí (1%) vyvinula celiakie v průměrném věku dítěte 13,2 měsíců. Z počtu dětí, které byly vystaveny cereáliím před 6. měsícem věku došlo k celiakii pouze u 4 dětí ( 0,41%). Výskyt celiakie byl naopak vyšší u dětí, které cereáliím před 6. měsícem exponovány nebyly (12 ze 654 dětí, tj. 1,8%).
U tří čtvrtin dětí s celiakií byla diagnostikována také jiná potravinová alergie ( zejména na kravské mléko). Výsledky studie neprokázaly žádnou speciální odlišnost dětí s celiakií od dětí bez této alergie. Ukázalo se, že časná expozice cereáliím má naopak před celiakií určitý ochranný efekt.
Vědci proto doporučují zařazovat cereálie do jídelníčku dítěte ve věku od 4. do 6. měsíce věku.
Zdroj:
Pediatrics 2006;117:2175-2182.