Pití kávy může u pacientů s hepatitidou C zlepšit průběh nemoci
Lidé s chronickou hepatitidou C a pokročilým onemocněním jater, kteří pijí tři nebo více šálků kávy denně, mají až o polovinu nižší riziko zhoršení jaterního postižení oproti těm, kteří kávu nepijí.
#IMG#
Vědecký tím z amerického Bostonu zaměřil svou pozornost na pacienty, kteří již byli neúspěšně léčeni interferonem. Pokusili se proto určit faktory, které by mohly pomoci těmto pacientům lépe zareagovat na kombinovanou léčbu pegylovaným interferonem s ribavirinem. Bylo zjištěno, že pacienti, kteří vypili alespoň tři šálky denně, dosahovali významně lepších výsledků než ti, kteří kávu nepili. Nicméně mechanismus, jakým káva chrání jaterní funkce, zůstává zatím nejasný. Pití kávy však bylo jednoznačně spojeno s úpravou několika jaterních enzymů, které by jinak vedly k poškození tkání. Tím lze navíc zabránit i vzniku rakoviny.
Káva chrání játra
Dr. Freeedman, jeden z autorů studie, řekl, že i když nemůžeme zcela pominout možný vliv jiných faktorů, které souvisí s pitím kávy, výsledky studie jednoznačně prokázaly, že pacienti s vyšším příjmem kávy měli nižší riziko zhoršování jaterního onemocnění. Tato zjištění navíc nejsou první svého druhu. Již v minulosti provedli lékaři podobnou studii, když dlouhodobě sledovali 125 000 lidí se zdravými játry. Zjistili, že pozdější výskyt cirhózy v důsledku konzumace alkoholu se snižoval až o 22 % s každým vypitým šálkem kávy.
(mik)
Zdroj: napwa.org.au